parametr
jukej: prosze tylko o wytłumaczenie kawałka
dla jakich wartości parametru alfa suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x
2 −2xsin(alfa)−cos
2(alfa) = 0 jest równa 3
wiem ze musze tu zadziałać z wzorami vieta i nawet dochodze do wyniku sin
2alfa =
12
czyli sinalfa =
√2/2 lub −
√2/2
ale wynik jest alfa =
pi4 +
k *pi2 czemu nie ma drugiej opcji? i z kat się
wzięło
k *pi2 a nie po prostu 2kpi
25 kwi 13:11
radek: moze ktos zrobil wspolny mianownik ale nie wiem po co
25 kwi 13:19
xpt: Spróbuj tak:
Najpierw musisz sprawdzić, czy delta jest większa od zera.
czyli liczysz Δ z x2 − 2xsinα −1 +sin2α = 0
Zastosowałem wzór jedynkowy i zamieniłem cosinus na sinus.
Δ = 4x2sin2α − (4)(1)(−1+sin2α) = 4sin2α +4 − 4sin2α = 4
Więc równanie ma 2 pierwiastki.
i teraz liczysz
x1 =
x2 =
x1+x2 = 3
Powinno wyjść.
25 kwi 13:19
radek: i potem skrocil sobie
25 kwi 13:19
jukej: xpt ale twoim sposobem tez dojde do wyniki sin2 alfa =1/2
a mi chodzi o to czemu oni uwzględnili tylko jeden wynik i czemu nie ma po prostu 2kpi
tylko kpi/2
25 kwi 13:28
@Basia: Nie mam pojęcia.
Prawidłowa odpowiedź to wg.mnie
α = π4 + 2kπ
α = 3π4 + 2kπ
α = 5π4 + 2kπ
α = 7π4 + 2kπ
albo:
α = π4 + 2kπ
α = 3π4 + 2kπ
α = −π4 + 2kπ
α = −3π4 + 2kπ
25 kwi 13:29
@Basia: Prawdopodobnie błąd w odpowiedziach. Dość często się zdarzają.
25 kwi 13:30