Ciąg geometryczny
Kris_garg: Suma 3 liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 13 jeśli dodamy do nich kolejno 1, 5, 23
otrzymamy ponownie ciąg geometryczny . Jakie to liczby ?
25 kwi 19:46
Mickej :
a+b+c=13
b2=ac
(b+5)2=(a+1)(c+23)
b=aq
c=aq2
takie cudo trzeba rozwiązać
25 kwi 19:49
Kris_garg: Mógłbyś to rozwiązać z wytłumaczeniem bo kompletnie nie rozumiem tych ciągów
25 kwi 19:59
Mickej : nie chce mi sie
a+aq+aq
2=13
| | 13 | |
a= |
| to z pierwszego możemy wyznaczyć |
| | q2+q+1 | |
(b+5)
2=(a+1)(c+23)
b
2+10b+25=ac+23a+c+23
a
2q
2+10aq+25=a
2q
2+23a+aq
2+23 to z drugiego
10aq+2−23a−aq
2=0 dalej dasz chyba sam rade
25 kwi 20:09