@Basia: Można to również rozwiązać algebraicznie.
Rozważamy cztery przypadki:
1.
x+3≥0 i x−2≥0 ⇔ x≥−3 i x≥2 ⇔
x≥2
wtedy: |x+3|=x+3 i |x−2|=x−2 czyli mamy
x+3+x−2≤p
2x ≤p−1
ponieważ x≥2 musi być
p−1<4
p<5
2.
x+3≥0 i x−2<0 ⇔ x≥−3 i x<2 ⇔
x∈<−3;2)
wtedy: |x+3|=x+3 i |x−2|=−(x−2)=−x+2 czyli mamy
x+3−x+2≤p
5≤p
czyli w tym przypadku dla każdego p≥5 nierówność ma nieskończenie wiele rozwiązań
a dla
p<5 nie ma rozwiązania
3.
x+3<0 i x−2≥0 ⇔ x<−3 i x≥2
niemożliwe
4.
x+3<0 i x−2<0 ⇔ x<−3 i x<2 ⇔
x∈(−∞;−3)
wtedy: |x+3|=−(x+3)=−x−3 i |x−2|=−(x−2)=−x+2 czyli mamy
−x−3−x+2≤p
−2x ≤ p+1
ponieważ x<−3 musi być
p+1≤6
p≤5
czyli w tym przypadku dla każdego p>5 nierówność ma jedno rozwiązaie
a dla
p≤5 nie ma rozwiązania
Razem:
p<5 i p<5 i p≤5 ⇔ p<5 ⇔
p∈(−∞;5)