funkcja
Znów ja;/: A mam takie zadanko

heh wiem wiem podobno łatwe ale zapomniałm znów jak to się robi

wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są
punkty A=(−2,−1) B=(6,1) C=(7,10)
25 kwi 21:23
radek: musisz wyznaczyc punkt srodkowy AB (jest to punkt D) a jak masz juz wspolzedne D to ze
wzoru na rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkt wyznaczasz to rownanie
25 kwi 21:34
25 kwi 21:35
radek: punkt srodkowy AB to D= [(xa − xb)/2 ; (ya − yb)/2]
25 kwi 21:36
radek: D= [(xa + xb)/2 ; (ya + yb)/2] pomylka ten wzor jest prawidlowy
25 kwi 21:37
Znów ja;/: A dziękować

Znam ten wzór ale jak z tego punktu stworzyć prostą?
25 kwi 21:40
radek: musisz wziasc wspolzedne punktu D(x
1,y
1) i C(x
2,y
2) i tak jak jest we wzorze
podstawic przemnozyc i wyjdzie rownanie prostej
25 kwi 21:45