Proszę o pomoc
Gimigis:

Zbadaj,czy funkcje f i g są równe. Naszkicuj ich wykresy.
nio i wiem że nie są równe bo dziedzina pierwszej to D=R−{−3,3} a drugiej to D=R−U{−3}
| | 1 | | 1 | |
uprościłam je i mam teraz f(x) = |
| i g(x) = |
| i nie wiem co z tym |
| | x+3 | | x+3 | |
szkicem... ten wykres nie wiem czy tak ma być...
25 kwi 15:52
Mickej : kiedy funkcje są równe

?
25 kwi 16:35
Gimigis: kiedy mają tą samą dziedzinę.
25 kwi 17:02
Mickej : to jest jeden z elementów więc te nie są równe
25 kwi 17:05
Gimigis: nio to wiem

ale mi chodzi o ten wykres
25 kwi 17:06
Gimigis: sama go zrobiłam i nie wiem czy tak,to byłoby za proste...
25 kwi 17:09
Mickej : To źle to jest przecież wykres
f(x)={1}{x} przesunięty o wektor p gdzie p=−3 to wykres przesuwamy w prawo o 3 i to ramie
z prawej strony ma być nad osią OX a nie pod
25 kwi 17:09
Gimigis: faktycznie źle narysowałam to prawie ramię...ale dlaczego mam przesuwać w prawo
25 kwi 17:22
Mickej : bo gdy
p>0 to wykres przesuwamy w lewo a gdy
p<0 to wykres przesuwamy w prawo
25 kwi 17:25
Gimigis: nie zgadzam się...patrze na zadania w zeszycie,które robimy w szkole i jak jest np. −1 to
przesuwamy w lewo
25 kwi 17:28
Mickej : no to może na odwrót ale to nie zmienia faktu że i tak źle narysowałeś
25 kwi 17:33
Gimigis: no to jest bardzo ważne w którą stronę się przesuwa...i dobrze przesunęłam,tylko to prawe
ramię mam źle...
25 kwi 17:39
Mickej : brawo ramie to tylko połowa wykresu
25 kwi 17:46
Gimigis:

teraz narysowałam tak,już po przesunięciu...
25 kwi 17:51
Mickej : trochę krzywy jest ale już w miarę dobrze
25 kwi 17:58
Gimigis: nie jestem za bardzo uzdolniona plastycznie

nio i to koniec zadania

coś jeszcze chyba
trzeba zrobić...
25 kwi 18:03
xpt: Masz zbadać czy funkcje są równe i zrobic wykresy.
Stwierdziłaś, ze są to funkcje różne i zrobiłaś wykresy. Czyli zadanie zrobione.
25 kwi 18:30
Gimigis: yhym...to dobrze,dzięki
25 kwi 18:31