matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.1.2010
Zadania
Odp.
2
Cinu:
:::rysunek::: Oblicz obwód czworokąta , którzy OTRZYMAMY łącząc środki boków czworokąta ABCD, jeżeli
1
Marinka:
Dwa wektory u i v mają długości |u| = 4 i |v| = 2, a kąt między nimi ma miarę 60
o
. Oblicz długość wektora w = 2u + 3v
3
rogal:
Ciąg geometryczny i arytmetyczny razem
!
2
zbyszek:
∫e
2x
dx=
0
20:
2
1
0
5
endriu_1971:
Rozwiąż i sprawdź układ równań:
2x−1
3y−2
{
+
=2
5
4
{4x−5y−6=0
3
maturzystka:):
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna tworzy z krawedzia podstawy kat α. Wyznacz kosinus kata miedzy sasiednimi scianami bocznymi.
4
viola:
mam pytanie z ekonomii matematycznej mam jedno zadanko i nie moge ruszyć bo zapomniałam ile to jest pochodna z 5lnx?
9
endriu_1971:
Która z liczb jest większa. Odpowiedź uzasadnij:
√
7
:
5
√
49
czy 7
0,2
6
endriu_1971:
√
x+2
Określ dziedzinę funkcji i oblicz miejsce zerowe y=
Potrzebne na już
2x−5
W tamtym temacie był błąd, przepraszam za spam
Pozdrawiam i z góry dziękuję
2
Sławek:
2k+3
3−
>0/*4
4
12−(2k+3)>0
1
pomocccc:
Jeżeli promień podstawy stożka zwiększymy o 20% a wysokość zmniejszymy o 20% to objętość stożka
3
A:
Funkcja kwadratowa f przyjmuje najwieksza wartosc rowna 3 i1/5, a zbiorem rozwiązań nierównosci f(x)>0 jest przedział (−5,3). Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej
1
A:
Droga z miejscowosci A do B ma dlugosc 26 km. Motocyklista przebyl te droge w czasie o 1,5 krtotszym niz rowerzysta, ktory jechal z predkoscia o 39 hm/h mniejsza. Oblicz, z jaka
0
Knopo:
1. Udowodnić, że jeżeli A jest podzbiorem zbioru |N wszystkich liczb naturalnych takim, że : (1) 2 ∊ A
6
omenn:
π
Punkt styczności prostej nachylonej do dodatniej półosi OX pod kątem α=
, przechodzącej
3
przez punkt (0,−2), z okręgiem o równaniu x
2
+y
2
=1, to:
3
natalia:
1
Łukasz:
O ile procent zmniejszy się pole rombu, jeśli jedną przekątną rombu zwiększymy o 20%, a drugą przekątną skrócimy o 40% ?
9
ania:
Ile punktów, których obie współrzędne są liczbami wymiernymi, należy do wykresu funkcji y=
√
2
x?
2
Antonina 66:
http://matematyka.pisz.pl/forum/35231.html⇔ Godzio zerknij
2
mAciek:
Rozwiąż równanie x −
√
x−3
=4
5
Cinu:
Dane są punkty P=(3, 2) i R=(−4,1). Oblicz obwód kwadratu, którego punkty P i R są wierzchołkami należącymi do przekątnej kwadratu.
0
Michal:
Wyznacz równanie płaszczyzny, dla której punkty (1, 2, −1) jest rzutem ortogonalnym punktu (0,0,0) na tą płaszczyznę.
0
Michal:
z−2
3z+i
Rozwiąż równanie
=
i+1
2+i
Bardzo proszę o pomoc!
1
Łukasz:
Wyrazami ciągu arytmetycznego są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 8 dają resztę 5. Wyraz pierwszy jest mniejszy od 8.Oblicz a
51
1
Michal:
Przedstaw w postaci a + bi liczbę (
√
3
+ i)
30
0
Michal:
Zobrazuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór A = {z € Z : | z − i |<1}
32
justynka:
czy umie ktos obliczyc miejsca zerowe funkcji f(x)=30x
3
+20x
2
−28x−4 bo ja nie moge sobie z tym poradzic. PROSZE O POMOC!
0
Michal:
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(−1,0,0) B(0,2,0) C(4,1,0)
0
Michal:
wyznacz kąt jaki z osia O2 (dodatnim kierunkiem) tworzy prosta
z
y−1
z+2
l :
=
=
√
2
−1
−1
4
ona:
Zadanie. Pan Raczek zainwestował na giełdzie 20000zł. Podzielił swój kapitał w stosunku 1:4. Za pierwszą
0
ona:
Uzasadnij, że liczba:
1
1
1
M=
+
+ ...+
√
1
+
√
4
√
4
+
√
7
√
97
+
√
100
3
mAciek:
Wysokość stożka zmniejszono sześć razy. Ile razy należy powiększyć długość promienia podstawy, aby objętość stożka pozostała bez zmian
0
mAciek:
Narysuj wykres funkcji f(x)=Ictg2xI +2 i omów jej własności Prosze o pomoc>
0
marq17:
Mam pewien problem bo nie pamiętam zabardzo funkcji homograficznej, a mam pewne zadanie, jeśli ktoś wie prosze o pomoc
8
Problem:
mam problem przy całce postaci
0
on:
Jak wyznaczyc zbior na osi liczbowej, ktorych suma odleglosci od punktow 4 i 6 jest niewieksza od 4?
1
Jurek:
Pewien wielokąt foremny ma 6 razy więcej przekątnych niż boków. Oblicz: miarę jego kąta wewnętrznego i zewnętrznego.
0
karola:
Towary w ogromnym magazynie są kodowane w komputerze za pomocą ciągu liter i cyfr ( używamy cyfr 0,1,2 ...... 9). O ile więcej towarów można zakodować, jeśli kod składa sie z co najwyżej
1
Przemo:
Mam problem z takim zadankiem:
1
tkaka_jedna:
Witam, mam takie zadanko, którego ni w ząd nie wiem jak ruszyc: 1. W turnieju szachowym startowało 10 zawodników. W pierwszej fazie każdy z zawodników rozegrał
0
bezimienna:
Ile jest licz trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 i mniejszych od 444 ?
0
hekla:
oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego jeżeli sin=0,6 oraz uzasadnij ze jezeli cos nie jest równy 0 to prawda jest ze (1+sin)*(1/cos −tg)=cos
8
Antonina 66:
http://matematyka.pisz.pl/strona/157.html
2
Lola:
Dane są dwie proste k: 3x + 8
7
Paweł:
Pytanie w sumie tez zwiazane z matematyką.
8
as:
napisz rowanie stycznej do paraboli y=x
2
−6x+8 ktora jest rownolegla prostej przechodzcej przez punkt A(1.2) b(2.4)
37
as:
napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkt A iB wiedzac ze jego srodek nalezy do prostej o danym rownaniu
3
as:
dla jakich wartosci parametru m okregi sa stycznie zewnetrznie o
1
: x
2
+y
2
−2x+2y−2=o
6
Antonina 66:
Witam, jak to narysować?:
8
mała:
:::rysunek::: przekątne trapezu abcd przecinają się w punkcie m. wysokosc trapezu ma długość 18. pole
1
Bolek:
Proszę o pomoc:Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby
5
Linh:
jak mam określić dziedzinę funkcji wymiernej: F(x)=x
3
−3x
2
+18
1
Dariusswwe:
1) Ln
2
*e
3
2) (1−i)
1
0
1
Wiktoria:
liczbę 147 przedstaw w postaci sumy siedmiu składników tak aby te składniki były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego i aby ostatni składnik był sześć razy większy niż pierwszy.
2
technikum:
dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A=(3,1), C=(−1,3) wyznacz dlugosc boku tego kwadratu
1
technikum:
dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A=(−4,2), B=(6,−2) wyznacz promien okregu opisanego na tym kwadracie
17
tim:
ROZMAWIACZ!
0
bezimienna:
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki Każda ma 5 numerowanych miejsc Do przedziału weszło 5 osób Trzy osoby usiadły an jednej lawce, pozostale − na
0
bezimienna:
Ile można utworzyć lcizb pięciocyfrowych o różnych cyfrach anleżących do zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
0
arek:
Witam Mam do obliczenia taką całkę metoda podstawiania :
2
aaggaa:
wyznacz liczbe m tak aby proste rownaniach y=(2m−1)x i y=(5−m)x+7 byly rownolegle
0
bezimienna:
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno 4 cyfry bez zwracania, a następnie zapisujemy je w kolejności losowania tworzać liczbę czterocyfrową Ile można otzrymać w ten sposób:
1
mog:
(1 + 2x)
2
0
bezimienna:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry a nastepnie zapisujemy je w kolejności losowania towrząc liczbe trzycyfrową Ile Mozna w ten sposób utworzyć:
0
bezimienna:
Ilu jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo że liczba utowrzonych z nich uporządkowanych trójek jest 182 razy większa od liczby uczniów ?
0
bezimienna:
Ilu jest uczniów w kalsie, jeśli wiadomo że liczba utworzobych z nich uporządkowanych par jest rowna 756 ?
1
hekla:
stosunek długości boków prostokąta wynosi 3:2 wiedząc ze pole wynosi 24 cm oblicz jego obwód
0
bezimienna:
Ile jest licz trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 i mniejszych od 444 ?
0
hekla:
sprawdź tożsamość: (cos+sin)
2
+(cos−sin)
2
=2 oraz oblicz a−b gdy a=sin
4
−cos
4
2
krzyko:
1. wyrażenie zapisz jako iloczyn 28x
2
+ 28x +7
2
Rob:
x−13
Witam, nie wiem jak to ugryźć: ∫
dx
x
2
+2x−3
Proszę o pomoc, pozdrawiam!
4
aniko:
1.Podaj wartości liczbowe , dla których wyrażenie to będzie miało sens i doprowadź to wyrażenie do najprostszej postaci.
2
geniu:
szczelnie zamknięte prostopadłościenne akwarium o krawedziach 5, 12 i 20. jest czesciowo wypelnione woda. akwarium to stoi na najmniejszej scianie a woda siega do wysokosci 16. Do
7
olo:
1. Zapisz w postaci iloczynu: x
4
− y
4
1
geniu:
przekrój graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego przechodzi przez dłuższe przekątne podstaw i dwie przeciwległe krawędzie boczne jest kwadratem o polu 72. Oblicz jego objętość i pole
0
michał:
Oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio ∠A = 90 stopni, ∠B = 75 stopni, ∠C = 60 stopni, ∠D = 135 stopni. A boki AB i AD mają długość 3 cm.
2
Kamil:
Wyrażenie
−2
(
4
√
x
2
y
)
3
x
0
Iwona:
mam pytanie nie jestem za dobra z matematyki. Szczególnie mam problemy z rozwiązywaniem zadań tekstowych.
1
Paulina:
Prosze o pomoc z nastepujacym zadaniem.
4
ziuta608:
prosze pomoc mi to rozwiazac.Tylw tych nawiasow ze nie wiem o co chodzi? Rozwiaz rownanie
5
marta:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe polu koła o promieniu równym wysokości stożka. Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r podstawy stożka.
2
Dan12:
podstawą ostrosłupa jest trojkat rownoboczny o boku dlugosci 4. Dwie sciany boczne tego osstorslupa sa prostopadle do plaszczyzny podstawy a trzecia tworzy z plaszczyzna podstawy kat
1
bezimienna:
Liczba log o podstawie 0,5 z 12 − log o podtswie 0,5 z 3 jest równa ?
0
bezimienna:
Inflacja w roku 2007 wynosiła 4%, a w roku 2008 6%. O ile proscent wzrosła inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007 ?
1
bezimienna:
Dane są wierzchołki trójkąta A= (2,−1) B=(4,2) C=(5,1) Wyznacz:
2
ja;D:
wykaż ze trójkąt o wierzchołkach jest prostokątny! a=(1,2)
2
ja;D:
dany jest trójkat prostokątny o polu 2
√
3
i kącie ostrym 30. oblicz dł. przyprostokątnych tego trójkata.
2
ja;D:
Wykaż ze liczba 3+3
2
+3
3
+3
4
+...+3
1
0
0
jest podzielna przez 6
3
marq17:
Udowodnij, że jeżeli punkt nalerzy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości od ścian tego czworościanu jest stała.
2
peper:
(x
3
+
√
2
) (−
√
2
− x
3