zad
as: napisz rownanie okregu przechodzacego przez punkt A iB wiedzac ze jego srodek nalezy do prostej
o danym rownaniu
y=3x−19
A(11.2)
B(7.−2)
23 sty 14:35
as:
23 sty 14:56
as:
25 sty 12:32
as:
25 sty 12:53
as:
25 sty 12:59
Roman: Równanie okręgu o środku w punkcie (a,b) i promieniu r:
(x−a)2+(y−b)2=r2
Jeśli do okręgu należą dwa punkty A=(11;2) i B=(7;−2) to zachodzi:
(11−a)2+(2−b)2=r2
(7−a)2+(−2−b)2=r2 ⇔ (7−a)2+(2+b)2=r2
Jeśli wiemy że środek leży na prostej y=3x−19 to:
b=3a−19
gdzie (a,b) to współrzędne środka okręgu.
Otrzymaliśmy układ 3 równań z 3 niewiadomymi:
(11−a)2+(2−b)2=r2
(7−a)2+(2+b)2=r2
b=3a−19
wstawiamy 3równanie do 1 i 2:
(11−a)2+(2−3a+19)2=r2
(7−a)2+(2+3a−19)2=r2
po obliczeniach otrzymujemy(korzystamy ze wzorów skróconego mnożenia):
a=7
b=3*7−19=2
r=4.
25 sty 13:15
as: o lol takiego sposobu nie znalam
25 sty 13:19
as: wyszly mi 10a2+104a+562=r2
25 sty 13:24
as: a z drugiego 112a2+95a+338=r2 dobrze
25 sty 13:24
25 sty 13:24
as: jak to obliczyles ze Ci wyszlo r=4 a=7
25 sty 13:38
as: teraz z pierwszego mi wyszlo 10a2−13a+436=r2
25 sty 13:42
as: a z drugiego10a2−116a−240=r2
25 sty 13:44
as: i cos nei wychodzi dalej
25 sty 13:45
as: wie ktos jak to zrobic



/
25 sty 13:46
Julek: piszę
25 sty 13:59
as: no spoko wszytsko rozumiem do tego momentu
(11−a)2+(2−3a+19)2=r2
(7−a)2+(2+3a−19)2=r2
25 sty 14:00
as: wyliczam to i mi wychodzi
10a2−13a+436=r2
10a2−116a−240=r2
25 sty 14:00
Julek:
wzór okręgu
(x−x
s)
2 + (y−y
s)
2 = r
2
y
s = 3x
s−19
(x − x
s)
2 + (y − 3x
s−19)
2 = r
2
Oraz znamy punkty :
A(11.2)
B(7.−2)
(11 − x
s)
2 + (2 − 3x
s−19)
2 = r
2
(7 − x
s)
2 + (−2 − 3x
s−19)
2 = r
2
i mamy układ z dwiema niewiadomymi
(7 − x
s)
2 + (− 3x
s−21)
2 = (11 − x
s)
2 + (− 3x
s−17)
2
załóżmy dla prostszego zapisu, że x=x
s
(7 − x)
2 + ( 3x+21)
2 = (11 − x)
2 + (3x+17)
2
49 − 14x + x
2 + 9x
2 + 126x+441 = 121 − 22x + x
2 + 9x
2 + 102x + 289
10x
2 + 112x + 490 = 10x
2 + 80x + 410
32x = −80
teraz podstawiasz x i y do wybranego równania i wyliczasz r, lub liczysz odległość od punktu
| | 5 | | 1 | |
S=( − |
| ; − 26 |
| ) do któregoś z danych punktów.
|
| | 2 | | 2 | |
25 sty 14:12
Julek:
jeśli będziesz miał jeszcze jakieś kłopoty to pisz
25 sty 14:14
as: czyli to jest zle a=7 b=2 i r=4?
25 sty 14:15
as:
25 sty 14:18
Julek:
tak mi się wydaje

sprawdź w odpowiedziach czy coś...
25 sty 14:19
as: i czemu x=−2 i 1/2
25 sty 14:19
as: a nie plus
25 sty 14:19
as: nei mam odp hehe
25 sty 14:20
Julek:
porównałem dla równania :
10x
2 + 112x + 490 = 10x
2 + 80x + 410
po skróceniu:
32x = −80
| | −80 | | 1 | |
więc x = |
| = − 2 |
| |
| | 32 | | 2 | |
25 sty 14:24
as: o hahahXD luz
25 sty 14:26
Julek:
a=7
b=3*7−19=2
r=4.
A(11.2)
B(7.−2)
(x−7)
2 + (y−2)
2 = 16
podstawiając punkt A :
16 = 16
punkt B :
16 = 16
funkcja liniowa :
2 = 3*7 − 19
2=2
więc rozwiązanie
Romana jest wręcz idealne
25 sty 14:27
as: czyli Twoje zle

?
25 sty 14:28
as: 
25 sty 14:30
Julek:
na to wychodzi, ale sam nie wiem gdzie

kurde...
25 sty 14:34
as: a jak to porownales to 16=16 skad mam wziac ten promien
25 sty 14:35
as: jak on to obliczyl jak mam 3 niewiadome to nei wiem heh
25 sty 14:36
Julek:
masz dwie niewiadome

nie chce mi się szukać błęduu
25 sty 14:36
as: spoko
25 sty 14:37
as: lece pa
25 sty 14:37
as: i dzieki
25 sty 14:37