Stożek
mAciek: Wysokość stożka zmniejszono sześć razy. Ile razy należy powiększyć długość promienia podstawy,
aby objętość stożka pozostała bez zmian

Prosze o pomoc bo nie wiem jak sie wogóle za to zadanie zabrać.
23 sty 16:35
driver: V=13πr2h, gdy h zmniejszymy 6 razy, to v=118πr2h , wtedy promień musi wynosić
r√6 aby V pozostała bez zmian, bo kwadrat promienia wynosi 6r2, dalej łatwo
sprawdzić......V=....
24 sty 17:42
ZeneX: Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź bo dalej nie rozumiem za bardzo.
24 sty 22:44
Godzio:
mamy takie założenie:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * πr2*h * |
| = |
| * π(xr)2*h po skróceniu wszystkiego zostaje:
|
| 3 | | 6 | | 3 | |
| | √6 | |
Promien trzeba zwiększyć |
| razy |
| | 6 | |
24 sty 23:15