matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.5.2020
Zadania
Odp.
1
Paral:
Wyznacz homografię przekształcającą okrąg |z| = 1 na prostą Re(z) = 0. Ktoś wie jak się do tego zabrać?
1
zofia:
odstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
2
zofia:
Spośród wszystkich liczb 5 cyfrowych wybieramy losowo jedną.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
2
Katarzyna :
Wykres funkcji f(x)= −2xkwadrat +bx + c przecina oś y w punkcie (0;1) i przechodzi przez punkt (3;−2). Oblicz wartość wspólczynników b i c.
11
Michauu:
Zmienna X o rozkładzie jednostajnym ciągłym w przedziale [−1,3]. Jakie jest prawdpodobieństwo P(X
2
≤ 1) ?
3
Ania:
Chcemy zbudować prostokątny kojec podzielony na dwie prostakątne części. Możemy użyć 100m siatki.
0
Bezradny student :
Wyznaczyc liczbe rozkladow 25 identycznych kul do siedmiu rozroznialnych szufladek,jezli pierwsze dwie szufladki moga zawierac co najwyzej po osiem kul,a pozostale nie moga byc puste.
5
Lola:
a) __ +3=8 b) __ −5=11 c) __ +3<8 d) __ −5>11 Rozwiąż:
14
zofia:
jak mam na maturze optymalizacje i mam funkcje z pierwiastkiem i chce zrobic pochodna np
2
1234:
1
Lim
x→0
+
czy to +
∞
? Jak określać najlepiej określać znak przy jednostronnych? W
√
x
liceum kazali rysowac wykres mianownika, ale gorzej jak jest cos skomplikowanego
9
Paweł:
Dzień dobry
Jak wyżej, potrzebuje pomocy z wyjaśnieniem jednego paskudztwa:
13
penelopa38:
37
36
poprawny wynik ma być 37
12
10
poprawny wynik ma być 66
197
1
poprawny wynik ma być 197
Rozwiązywałam to ale mnie i koleżance wychodzą inne wyniki,zupełnie inne niż te podane w
1
----:
a) Ω = { O, RO, RRO, RRRO, RRRRO, RRRRR } b) X ∈ { 0, 1, 2, 3, 4, 5 }
1
Michal:
http://matematyka.pisz.pl/forum/172383.html
5
Poprostupatryk:
Dany jest rosnący ciąg geometryczny (a,aq,aq
2
), którego wszystkie wyrazy i iloraz są liczbami całkowitymi nieparzystymi. Jeśli największy wyraz ciągu zmniejszymy o 4, to
0
Chin_Chin:
Na egzaminie testowym jest 30 pytań. Na każde pytanie są podane cztery możliwe odpowiedzi, z czego tylko jedna jest prawdziwa. Za prawidłową odpowiedź student
0
Weronika S. :
Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy. Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wyrzuconych reszek.
16
Minato:
8 = 8*1 = 4*2 → 2 takie podzbiory
9
Matfiz:
Mam pytanie, czy jak mam nierówność z kilkoma wartościami bezwzględnymi to rozwiązaniami takiej nierówności zawsze jest suma przedziałów?
6
Zuzia:
Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy. Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wyrzuconych reszek.
4
czarniecki:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 4, a krawędź podstawy ma długość 1. Ostrosłup przecięto płaszczyzną, która przechodzi przez krawędź podstawy oraz jest prostopadła
7
wiktorkrasnal:
Nie rozumiem jak robi się zadania tego typu i mam problem z konkretnym przykładem. Pokazać, że 10
6
−1 jest podzielne przez 13.
4
zbior:
Ile jest liczb podzielnych przez którąś z liczb 8, 13, 14 wśród liczb naturalnych nie większych od 2000?
0
E_miś:
Mam do zrobienia automat stanów dla maszyny sortującej, która działa następująco: Mamy ruchomą taśmę, na której znajdują się klocki do sortowania. Klocki są w trzech kolorach: czerwony,
2
czarniecki:
W trójkącie ABC punkt S jest środkiem okręgu wpisanego, a punkty M i N są punktami styczności tego okręgu z bokami AB i AC odpowiednio. Wykaż, że punkt S leży na okręgu
1
Kombinatoryka:
Ile jest numerów rejestracji długości 5, w których mogą pojawiać się litery A,B,C,D,E i cyfry 1,2,3,4,5,6, w których na dwóch pierwszych miejscach nie pojawiają się cyfry?
21
Michal:
W 33−osobowej klasie wszyscy uczą się któregoś z języków: włoskiego, hiszpańskiego lub portugalskiego.
7
Mariusz:
f'(x) to tylko warunek konieczny więc trzeba ,
0
Wiktoria:
:::rysunek::: Analiza matematyczna 2.
1
Kolos:
Ile najmniej elementów powinien liczyć zbiór liczb dwucyfrowych, aby mieć pewność, że wśród tych liczb znajdują się przynajmniej trzy liczby o tej samej różnicy pierwszej i drugiej
6
Minato:
https://matematyka.pisz.pl/forum/401673.html
zobacz tutaj
1
chiken:
Obliczyć granicę lewostronną g
L
i granicę prawostronną g
P
w punkcie x
0
= 0 funkcji
1
Arek:
Ile równa się liczba 1+sin
4
22,5−cos
4
22,5? Wyszło mi że =2sin
2
22,5, ale nie wiem co dale jz tym
5
Marcinkiewicz:
Jak pierwiastkować lub poznać ostatnie/przedostatnie liczby czegoś takiego?
0
chiken:
Znaleźć zbiór S punktów skupienia i zbiór J punktów izolowanych zbioru D = <1, 3) ∪ (3, 6>
5
Minato:
Albo inaczej (wg mnie taki sposób bardziej opisuje sytuację przedstawioną w zadaniu)
16
Minato:
ja proponuję tak
3
Marcinkiewicz:
Dane są liczby a = log
3
5 oraz b = log
3
2 . Liczba log
0,6
50 jest równa:
2a+b
a)
1−a
2a+b
b)
a+1
c)2ab−1
3
zanonimizowany49837:
W pewnym budynku biurowym przydzielono pracownikom pięciocyfrowe kody bezpieczeństwa, przy czym każdy kod musiał spełniać następujące dwa warunki:
7
jc:
Zadanie dla Mariusza. Rozwiąż równanie różniczkowe x (y')
2
+ (2−x−y) y' + y = 0
8
albert:
Jaka jest przedostatnia cyfra liczby 98
98
?
3
Marcinkiewicz:
Liczba (9
1
3
+6
1
3
+4
1
3
)(3
1
3
−2
1
3
) jest równa:
4
Lu:
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie przyrównywania pochodnych z funkcji do 0 przy sprawdzaniu monotoniczności.
3
anna:
mam pytanie
7
jc:
Przecież widać czworościan
1
Ania:
Hej, mam obliczyć Całkę Lebesque'a na przedziale [1,9] funkcji f(x)=[log
3
x].
14
Wiecznie Młody:
k(x)=x
6
+x
5
+x
4
+x
3
+x
2
+x+1 Przez Wielomian d(x)=x
3
−x
1
K98R:
Wielomian W przy dzieleniu przez dwumian (x−1)daje resztę 2, a przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 3. Ile wynosi reszta z dzielenia Wielomianu W przez (x−1)(x−2)?
19
Matfiz:
Dana jest funkcja f(x) = IxI + x. Sporządź wykres ten funkcji oraz wykres funkcji g i podaj jej wzór:
4
K98R:
2
Wiecznie Młody:
· w(x)= 10x
4
+7x
9
+x+10+13x
1
3
1
Wiecznie Młody:
19
ICSP:
Powiększanie okno przeglądarki komendą CTRL + nie sprawdza się wystarczająco dobrze?
3
Dejvid:
Wyznacz iloraz nieskończonego zbieżnego ciągu geometrycznego mając podaną sumę jego wyrazów i wartość pierwszego wyrazu : S=15, a1=2,5
1
....:
Sprawdź czy wyrażenie 16
16
– 9
99
jest podzielne przez 11.
1
Bleee:
Ok
2
Matmaekspert: