Ekstrema
FUITP: Jak odczytać ekstrema takiej funkcji:
| | √3(x−2)(x2+2x+4) | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 | |
20 maj 15:11
FUITP: To jest już pochodna funkcji f(x). Zapomniałem dodać apostrofa.
20 maj 15:12
fil:
Przyrownaj pochodna do zera
20 maj 15:15
FUITP: No i jest zero dla x = 2, ramiona skierowane w górę, wykres jest dodatni dla (−∞, 2) ∪ (2, +∞)
i co z tym dalej? Z tego wynika że minimum lokalne występuje dla x=2?
20 maj 15:20
fil: zero dla x = 2 −−−
dla x ∊ (−inf, 0) u (0, 2) f(x) < 0
dla x ∊ (2, +inf) f(x) > 0 −− czyli pochodna zmienia znak z '−' na '+' czyli mamy minimum
20 maj 15:29
FUITP: Czyli oprócz przyrównywania do zera trzeba zawsze sprawdzać kiedy pochodna jest dodatnia, a
kiedy ujemna? Bo do tej pory po prostu przyrównywałem do zera i mi ładnie wychodziło a tutaj
już nie.
20 maj 15:43
Mariusz:
f'(x) to tylko warunek konieczny więc trzeba ,
Jest też wersja warunku dostatecznego wykorzystująca drugą pochodną
20 maj 15:48
Mariusz:
f'(x)=0 to warunek konieczny
20 maj 15:49