zbiory
zbior: Ile jest liczb podzielnych przez którąś z liczb 8, 13, 14 wśród liczb naturalnych nie większych
od 2000?
Gdzie popełniam błąd:
|A8| = 2000 : 8 = 250
|A13| = (podłoga) 2000 : 13 = 153
|A14| = (podłoga) 2000 : 14 = 142
|A8 ∩ A13 | = (podłoga) 2000 : (8*13) = 19
|A8 ∩ A14 | = (podłoga) 2000 : (8*14) = 17
|A13 ∩ A14 | = (podłoga) 2000 : (14*13) = 10
|A8 ∩ A13 ∩ A14 | = (podłoga) 2000 : (14*13*8) = 1
|A8 ∪ A13 u A14| = 250 +153 + 142 − 19 − 17 − 10 +1 = 500
Wynik jest podobno zły, nie wiem dlaczego. Proszę o pomoc
20 maj 15:58
wredulus_pospolitus:
8 i 14 nie są względnie pierwsze

<−−− tutaj
20 maj 16:00
wredulus_pospolitus:
|A8 n A14| = (podłoga) 2000: (4*2*7) = ...
20 maj 16:01
zbior: aaa no tak, dziękuję za pomoc
20 maj 16:02
wredulus_pospolitus:
I oczywiście |A8 n A13 n A14| do poprawy z tego samego powodu
20 maj 16:08