matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla jakich wartości parametru a i b poniższe wielomiany są równe:
Wiecznie Młody:
C(x)= (a +1)x7 + (b – 3)x5 +5 D(x)= 11x7+ (b – 3 )x3+5
20 maj 10:38
Eta:
a+1=11 i b−3=0⇒ a=10 i b=3 C(x)=11x
7
+5 i D(x)=11x
7
+5 , C(x)=D(x)
20 maj 11:26