Rozwiązania równania dla przedziału
Paweł: Dzień dobry

Jak wyżej, potrzebuje pomocy z wyjaśnieniem jednego paskudztwa:
Znajdź rozwiązanie równania:
dla przedziału x∊<0, 2π)
Wiadomo, przechodzę do pierwiastkowania zamieniam
√2{2} na cos i otrzymuje równania:
| | π | | π | | π | | π | |
x − |
| = |
| ⋁ x − |
| = − |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
I tutaj się pojawia pytanie, ponieważ nie mam bladego pojęcia w dlaczego wstawiając okres 2kπ
wychodzi poza przedział(tylko dla K=0 jest dobre rozwiązanie) natomiast kπ już zgodnie z
wynikiem końcowym.
20 maj 21:13
Minato:
jak pierwiastkujesz, to otrzymasz
| | π | | √2 | |
|cos(x− |
| )| = |
| , czyli |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | √2 | | π | | √2 | |
cos(x− |
| ) = |
| lub cos(x− |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
20 maj 21:16
Paweł: no przecież to napisałem, zapytałem jak jest z okresowością ponieważ zwyczajnie nie wiem w jaki
sposób ją zastosować
20 maj 21:19
20 maj 21:41
Gaweł: no właśnie nie 2kpi a kpi z racji kwadratu
już sobie wytłumaczyłem, nie dziekuje
20 maj 22:15
Minato:
otóż w moim zapisie, który odnosi się do mojego wpisu z 21:16 ma być 2kπ dla k∊ℤ
20 maj 22:17
Poprostupatryk: | | 1 | | 7 | | 13 | | 19 | |
wyszło x={ |
| π, |
| π, |
| π, |
| π}? |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
20 maj 22:37
Poprostupatryk: Minato, ej czemu piszemy k∊ℤ a nie k∊C? Kiedyś ktoś mi to tłumaczył, ale zapomniałem
20 maj 22:40
Minato:
W notacji polskiej C oznacza zbiór liczb całkowitych
W notacji światowej ℤ to zbiór liczb całkowitych (od niemieckiego die Zahl − liczba)
C to zbiór liczb zespolonych (liczby rzeczywiste, rozszerzone o √−1)
20 maj 22:42
Poprostupatryk: Okej dzięki
20 maj 23:10
Mariusz:
W notacji polskiej jeśli chodzi o zbiory liczb całkowitych i zespolonych to
te literki są zamienione
Zamiast pierwiastkowania można skorzystać z wzoru skróconego
mnożenia bądź z wzoru na cosinus podwojonego kąta
22 maj 18:27
Mariusz:
Minato to nie jest ścisła definicja liczb zespolonych
22 maj 18:30
Minato:
Wiem, chciałem tylko nakreślić, że jest to coś więcej niż zbiór rzeczywistych.
22 maj 18:45
n: Na maturze lepiej używać Z czy tego C, dla liczb całkowitych?
22 maj 18:51