ciągi
salamandra: Iloczyn siedmiu kolejnych początkowych wyrazów pewnego ciagu geometrycznego wynosi
| | −59049√6 | |
|
| . Oblicz czwarty wyraz tego ciągu. |
| | 2048 | |
| | −59049√6 | |
a1*a1*q*a1*q2*a1*q3*a1*q4*a1*q5*a1*q6= |
| |
| | 2048 | |
Czy w ciągu geometrycznym b
2=ac ma tylko miejsce dla trzech wyrazów? Czy na przykład jak mam
(a,b,c,d,e), to c
2=ab*de?
20 maj 14:04
fil:
a1q3 −> czwarty wyraz
a17q21 = (a1q3)7
20 maj 14:06
salamandra: Pierwiastek siódmego stopnia?
20 maj 14:08
fil: −59049 = −310
2037 = 211
20 maj 14:13
salamandra: | | 1 | |
co mi to daje? nadal muszę to jakoś spierwiastkować lub podnieść do potęgi |
| |
| | 7 | |
20 maj 14:16
fil: | | −310 * 20.5 * 30.5 | |
Daje ci sporo, bo masz po prawej stronie |
| − uporzadkuj i |
| | 211 | |
pozniej dopiero spierwiastkuj
20 maj 14:23
20 maj 14:27
fil: −310 * 2−10.5
20 maj 14:40
fil: −310.5
20 maj 14:41
Minato:
ja proponuję tak
a
4 = a
a
5 = aq
a
6 = aq
2
a
7 = aq
3
========== mnożymy
a = ...
20 maj 14:43
salamandra: Ty zawsze potrafisz ułatwić

natomiast nadal nie wiem jak z tej siódmej potęgi "wyjść"...
20 maj 14:45
20 maj 14:49
Minato:
zamieniaj na potęgi liczby 3 oraz 2
20 maj 14:50
salamandra: −3
3/2=−
√33=−3
√3
| | 1 | | 1 | | √2 | |
2−3/2= |
| 3/2=√ |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 4 | |
20 maj 15:01
Minato:
59049
√6= 3
10 * 3
1/2 * 2
1/2
2048 = 2
11
| 59049√6 | |
| = 321/2*2−21/2 = (33/2*2−3/2)7 , zatem |
| 2048 | |
| | 3√3 | | 3 | |
a = −33/2*23/2 = − |
| = − |
| √6 |
| | 2√2 | | 4 | |
20 maj 15:02
an: a1*a7=a2*a6=*a3*a5=√a4
20 maj 15:33
an: zaplątał się
a1*a7=a2*a6=*a3*a5=a42
20 maj 15:38