Kongruencja
albert: Jaka jest przedostatnia cyfra liczby 9898?
20 maj 12:32
ABC:
9898=1 380 878 341 261 486 750 656 911 803 252 309 726 876 604 105 686 729 638 072 729 543
243 701 479 670 593 033 211 008 001 443 536 626 310 535 980 077 544 691 196 522 513 327 846
303 307 992 442 770 355 560 270 350 429 006 522 588 433 404 602 387 992 091 295 744
20 maj 12:37
Eta:
Dowcipniś ....
20 maj 12:55
Mariusz:
Napisał klasę dużych liczb całkowitych
a następnie program do obliczania potęgi
20 maj 13:03
ABC:
człowiek zadał pytanie i dostał odpowiedź, nawet obszerniejszą niż postawiony problem
20 maj 13:03
albert: no niedokońca o takie rozwiązanie mi chodziło
20 maj 13:25
fil: Da sie, sam przykladowo napisalem program do obliczania silni. Przykladowo:
100! = 933262154439441526816992388562667004907159682643816214685929638952175
99993229915608941463976156518286253697920827223758251185210916864000000000000000000000000
20 maj 13:26
ABC:
normalne rozwiazanie jest trywialne
98= −2 (mod 100)
982=4 mod 100
984=16 mod 100
988=56 mod 100
9816=36 mod 100
9832=96 mod 100
9864=16 mod 100
9898=9864+32+2=(mod100) 96x16x4=6144=44(mod 100)
20 maj 13:40
albert: dziękuje pięknie
20 maj 14:07