Podzielność
salamandra: Udowodnij, że dla każdej liczby nieparzystej wyrażenie jest podzielne przez 16
https://imgur.com/a/omiEwfK
Czy muszę to sprawdzić i dla 2k−1 i 2k+1? Zajęło mi troche czasu zrobienie to dla 2k+1, chyba,
że jest prostszy sposób?
20 maj 14:59
20 maj 15:03
Minato:
Wystarczy, że sprawdzisz jedną wersję, no bo
2k−1 = 2k−2+1= 2(k−1)+1 =2t+1
20 maj 15:05
salamandra: Właśnie− dlaczego przyjęło się, że nieparzyste określa się 2k−1 i 2k+1? Czy są to po prostu
zamienne wersje?
20 maj 15:08
Minato:
Obojętnie, to jest to samo, czasami łatwiej jest skorzystać z wersji 2n−1 a czasami z 2n+1
20 maj 15:10
salamandra: Myślałem, że to są obie, niezależne wersje, które trzeba sprawdzić
20 maj 15:12
Minato:

nie trzeba, patrz 15:05
20 maj 15:15