Proszę o sprawdzenie mojego zadania :
Weronika S. : Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy.
Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wyrzuconych reszek.
a) Skonstruować przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω dla tego doświadczenia.
b) Zbudować rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X.
c) Czy zmienna losowa X jest zmienną dyskretną czy ciągłą? Odpowiedź uzasadnić.
d) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X ≤ 2).
a) Ω = { O, RO, RRO, RRRO, RRRRO, RRRRR }
b) X ∈ { 0, 1, 2, 3, 4, 5 }
P ( X = 0 ) = 1/6
P ( X = 1 ) = 1/6
P ( X = 2 ) = 1/6
P ( X = 3 ) = 1/6
P ( X = 4 ) = 1/6
P ( X = 5 ) = 1/6
c) Zmienna losowa X jest zmienną dyskretną, bo przyjmuje skończoną liczbę wartości ( dokładnie
6 wartości ).
Czy ja dobrze zrobiłam zadanie, jest gdzieś błąd ? Mam wątpliwości do podpunktu b) .
20 maj 20:13