matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Dejvid:
Wyznacz iloraz nieskończonego zbieżnego ciągu geometrycznego mając podaną sumę jego wyrazów i wartość pierwszego wyrazu : S=15, a1=2,5
20 maj 08:48
Dejvid:
To będą 2 rozwiązania czy jedno?
20 maj 08:50
janek191:
5
q =
6
20 maj 10:02
Eta:
a
1
S=
, |q|<1
1−q
a
1
q= 1−
=....
S
20 maj 10:02