gdzie jest ten kat
zofia: odstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Każda
krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem o mierze 45°, a ściana BSC pod kątem o mierze 60°. Oblicz pole przekroju ostrosłupa ABCS
płaszczyzną zawierająca krawędź CS i wysokość ostrosłupa.
Odpowiedź : 7√3
znalazlam juz rozwiazanie tego zadania ale moj problem to zaznaczenie, znalezienie katow
wiem ze spadek wysokosci ostroslupa bedzie na srodku przeciwprostokatnej i ze te katy beda
tworzyc wysokosci scian pocznych z czyms ale z czym skad mam wiedziec co polaczyc czy ktos
moglby mi pomoc to zrozumiec
dziekuje
20 maj 23:18
20 maj 23:25
zofia: ja wiem wiem, widziałam to
tylko chcialam prosic o pomoc czemu akurat tam sa te katy, o wytlumaczenie tego
21 maj 08:24
zofia: dobra, chyba sama sobie juz wytlumaczylam, jakbym postawila lapke z gory to te ounkty rzutowane
prostopadle na podstawe wlasnie tworza takie odcinki
21 maj 08:30
21 maj 08:42
fil: Po prostu sordek okregu lezy w tym przypadku na okregu opisanym na trojkacie ABC, czyli w
polowie jego przyprostokatnej
21 maj 09:15
zofia: to wiem, ale moj problem zawsze jest z zaznaczeniem kata czy napewno on tam bedzie, czy moze
jednak nie
nigdy nikt mi dobrze tego nie pokazal, a moja wyobraznia przestrzenna zawodzi ale staram sb z
tym rzutowaniem radzic
21 maj 09:18
fil: Tutaj mamy powiedziane. Kat nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
21 maj 09:28