Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy...
PGinf: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Każda
krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem o mierze 45°, a ściana BSC pod kątem o mierze 60°. Oblicz pole przekroju ostrosłupa ABCS
płaszczyzną zawierająca krawędź CS i wysokość ostrosłupa.
Odpowiedź : 7√3
7 gru 16:32
PGinf: Zadanie z Kiełbasy, jedno z tych chyba trudniejszych, ale jak by ktoś potrafił zrobić to super
7 gru 18:16
Mila:
1)
Wszystkie krawędzie boczne są równe⇔spodek wysokości H leży w środku okręgu
opisanego na ΔABC, czyli w środku przeciwprostokątnej.
|OC|=R
2)
| | 1 | | 1 | |
|OE|= |
| |BC|=a, |OF|= |
| |AC|=b |
| | 2 | | 2 | |
3) α=45
o⇔H=a, |ES|=a
√2
β=60
o⇔ |FS|=2b
W ΔSOF:
(2b)
2=a
2+b
2⇔a
2=3b
2
a=b√3
4) W ΔSFB: a
2+(2b)
2=49
3b
2+4b
2=49⇔
b=√7 i
a=√21
5)W ΔABC:
c
2=(2a)
2+(2b)
2
c
2=(2
√21)
2+(2
√7)
2
c
2=4*21+4*7, c
2=16*7,
c=4√7
| | 1 | | 1 | |
PΔSOC= |
| H*|OC|= |
| *√21*2√7=√21*7 |
| | 2 | | 2 | |
P
ΔSOC=7
√3 [ j
2]
==============
7 gru 18:27
PGinf: Kurde, myślałem że przecięcie środkowych podstawy wyznacza spadek wysokości

dziękuję

!
7 gru 18:50