√3 | ||
k = | (wysokość trójkąta równobocznego) | |
2 |
2 | ||
42+ | k = l2 | |
3 |
1 | 49 | 7 | ||||
l2 =16 + | = | → l = | ||||
3 | 3 | √3 |
4 | h | ||
= | |||
l | k |
√3 | 7 | |||
4* | = | h | ||
2 | √3 |
6 | ||
h = | ||
7 |
1 | 6 | 3 | ||||
P = | *1* | = | ||||
2 | 7 | 7 |
√3 | √3 | |||
1)|EB|= | , |OB|= | |||
2 | 3 |
|OB| | √3 | √3 | ||||
ctgα= | ⇔ctgα= | = | ||||
H | 3*4 | 12 |
x | √3 | |||
W ΔEDB: ctgα= | ⇔x=h* | |||
h | 12 |
√3 | 3 | |||
|EB|2=h2+x2⇔( | )2=h2+h2* | |||
2 | 144 |
3 | 49 | 3 | 48 | 36 | |||||
= | h2 ⇔h2= | * | = | ||||||
4 | 48 | 4 | 49 | 49 |
6 | ||
h= | ||
7 |
3 | ||
PΔACD= | ||
7 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |