prawdopodobieństwo
salamandra: W urnie znajdują się 52 kule, które mogą się różnić wyłącznie kolorem. Wśród nich jest 26 ˙
kul białych, 6 kul czarnych, 12 niebieskich i 8 zielonych. Z tej urny losujemy czterokrotnie
jedną kulę bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania czterech kul, wśród
których są 2 białe i 2 niebieskie. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
jest ok? bo trochę zastanowiło mnie pojęcie "które mogą się różnić tylko kolorem" i nie wiem
czy przypadkiem nie uznałem, że kule są rozróżnialne, czy te 26 kul białych nie powinny być
traktowane jako jedna, ta sama?
20 maj 14:29
salamandra: Podbijam− czy kule w danym kolorze są rozroznialne? Tj. Czy są wśród białych tak jakby
| | | |
„ponumerowane”  Bo wydaje mi się, że zapis | oznaczałby, że ma znaczenie, które |
| | |
konkretnie białe biorę, a nie „byle jaką”
20 maj 17:09
Minato:
Albo inaczej (wg mnie taki sposób bardziej opisuje sytuację przedstawioną w zadaniu)
Ω − zbiór ciągów 4−elmentowych różnowartościowych o wyrazach ze zbioru kul (kolejność jest
ważna)
|Ω| = 52*51*50*49
A − zbiór wszystkich ciągów dł. 4 składający się z 2 kul białych i 2 niebieskich
Możliwe układy
(bbnn), (nnbb), (nbbn), (bnnb), (bnbn), (nbnb)
| | 4! | |
razem jest ich |
| = 6 |
| | 2!*2! | |
pierwszą białą kulę wybiorę na 26 sposobów
drugą białą kulę wybiorę na 25 sposobów
pierwsza niebieską kulę na 12 sposobów
drugą niebieską kulę na 11 sposobów
|A| = 6*(26*25*12*11)
| | 6*26*25*12*11 | | 66 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 52*51*50*49 | | 833 | |
20 maj 17:18
wredulus_pospolitus:
| | | |
Nie ... zapis | oznacza w tym przypadku wybranie dwóch dowolnych kul białych z tejże |
| | |
urny.
Zauważ także, że treść zadania po prostu sugerowała, że zadanie należy zrobić poprzez liczenie
prawdopodobieństwa z pominięciem kolejności losowania. Stąd taki a nie inny zapis.
20 maj 17:18
salamandra: Mimo wszystko− czy uznaje, że kula danego koloru jest rozroznialna, tj. „ponumerowana”, (nie
chodzi mi o to, że np. (3,1) i (1,3) to to samo, ale czy w ogóle kule są „ponumerowane”.
Według mojego myślenia skoro nieistotne jest którą kule biała wezmę, to jest tylko jedna
możliwość wzięcia dwóch kul (No bo przecież są takie same, to jest tylko możliwość wzięcia
dwóch białych)
20 maj 17:51
wredulus_pospolitus:
Nie ... zauważ, że gdybyśmy rozpatrywali sytuację −−− w urnie są kule czterech kolorów.
Na ile sposób można wyciągnąć kulę z urny −−− odp: na 4
Na ile sposobów można wyciągnąć kulę białą −−− odp: na 1 (bo wszystkie białe są jednakowe)
Więc jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia kuli białej −−− odp: 1/4 (taka sama też dla
innych kolorów)
Jak widzisz −−− jest to głupota.
Pomimo tego, że kule (danego koloru) są identyczne −− istotna jest LICZBA kul danego koloru w
urnie.
20 maj 17:55