Prawdopodobieństwo
Zuzia: Rzucamy symetryczną monetą aż do wyrzucenia pierwszego orła, ale nie więcej niż 5 razy.
Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wyrzuconych reszek.
a) Skonstruować przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω dla tego doświadczenia.
b) Zbudować rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X.
c) Czy zmienna losowa X jest zmienną dyskretną czy ciągłą? Odpowiedź uzasadnić.
d) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X ≤ 2).
20 maj 18:00
wredulus_pospolitus:
Wujek google na ratunek: "Rozkład geometryczny"
Wpisać i popatrzeć
20 maj 18:18
wredulus_pospolitus:
Pamiętaj, że P(X = 5) oznacza wyrzucenie za piątym razem orła (sukces) bądź pięć razy reszkę
20 maj 18:19
wredulus_pospolitus:
A jeżeli nie znasz (już teraz) odpowiedzi na (c) ... to siadaj czym prędzej do książek.
20 maj 18:20
Zuzia: Wyszło mi :
a) Ω = { O, RO, RRO, RRRO, RRRRO, RRRRR }
b) X ∈ { 0, 1, 2, 3, 4, 5 } .
Czy podpunkt b) jest dobrze napisany ?
20 maj 19:20
Zuzia: I czyżby odpowiedź w podpunkcie c) brzmiała − dyskretna ?
20 maj 19:29
Zuzia: Podpunkt b) wyszedł mi w ten sposób :
P ( X = 0 ) = 1/6
P ( X = 1 ) = 1/6
P ( X = 2 ) = 1/6
P ( X = 3 ) = 1/6
P ( X = 4 ) = 1/6
P ( X = 5 ) = 1/6
Czy to jest dobrze ?
20 maj 19:58