Pierwiastkowanie
Marcinkiewicz: Jak pierwiastkować lub poznać ostatnie/przedostatnie liczby czegoś takiego?
567567
Jakieś sprawdzone/szybkie sposoby?
20 maj 14:39
Minato:
567 ≡ 7 mod 10
72 ≡ 49 ≡ −1 mod 10
567567 ≡ 567566*567 ≡ (5672)283*567 ≡ (−1)283*7 ≡ −7 ≡ 3 mod 10
20 maj 14:53
Marcinkiewicz: skad sie wzielo to −1 przy 72?
20 maj 15:00
Minato:
49 ≡ 9 mod 10 , ale 9 ≡ −1 mod 10
20 maj 15:03
Marcinkiewicz: troszke tego nie rozumiem, pierwszy raz się spotykam z kongruencją, mógłbys to wytłumaczyć
jaśniej?
20 maj 15:08
Minato:
Zapis a ≡ b mod n, oznacza, że liczba a przy dzieleniu przez n daje b, np.
20 ≡ 6 mod 7, bo 20:7 = 2 r. 6
Kongruencje można podnosić stronami do potęgi
5 ≡ 2 mod 3 |3
53 ≡ 125 ≡ 23 ≡ 8 ≡ 2 mod 3
ale reszty mogę zapisywać jako liczby ujemne np.
13 ≡ 3 ≡ −7 mod 10, bo 13 = 1*10+3 lub 13 = 2*10 − 7
20 maj 15:15