podzielnosc
zofia: Spośród wszystkich liczb 5 cyfrowych wybieramy losowo jedną.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
9
Wynik to
80
dokładnie trzy cyfry 2 lub 6 500 i wlasnie w tym mam problem bo w odpwoedziach w kielbasie mam
"liczby w zapisie ktorych sa trzy liczby parzyste − 2000)
dokładnie jedną cyfrę 2 lub 6 i dokładnie jedną cyfrę 4 wyszlo 5000
dokładnie jedną cyfrę 8 wyszlo mi 3125
nie rozumiem czemu wzieli liczby w zapisie ktorych sa trzy parzyste przeciez 4x4x4 jest
podzielne przez 16
20 maj 23:05
zofia: czy wgl moje zalozenia ktore liczby spelniaja warunki sa dobre?
ma ktos jakies sposoby jak nie przeoczyc zadnych liczb bo najpierw zrobilam zadanie bez szóstek
20 maj 23:06
Mila:
Podzielność przez 16.
Liczba jest podzielna przez 16, gdy liczba utworzona z 4 ostatnich cyfr dzieli się przez 16.
21 maj 00:10
zofia: ale miala byc nie podzielna przez 16, poza tym tu chodzi o iloczyn cyfr w liczbie, nie
rozumiem za bardzo dalej
21 maj 08:23
zofia: Ktos cos jakies wskazowki
21 maj 13:16
annabb: masz dobrze
21 maj 13:25
zofia: hmm to nwm chyba byl blad w kielbasie w odpowiedziach
21 maj 13:35
Mila:
|Ω|=9*10
4
A− iloczyn cyfr wybranej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16
8=2
3
16=2
4
{1,3,5,7,9}, {2,4,6,8}
Wybieramy liczby bez cyfry 0 ( 8|0 i 16|0)
1) trzy cyfry 2 i dwie cyfry nieparzyste :
| | | |
trzy cyfry 6 i dwie nieparzyste − | *52= 250 |
| | |
2) cyfra 8 i 4 cyfry nieparzyste
3) cyfry : 2 i 4 i 3 cyfry nieparzyste
5*4*5
3=4*5
4
cyfry: 6 i 4 i 3 cyfry nieparzyste−4*5
4
4) cyfry: 2 ,2 ,6 i dwie cyfry nieparzyste
cyfry: 2,6,6 i dwie nieparzyste
łącznie :500+5
5+2*4*5
4+2*10*3*25=10125
21 maj 15:58
zofia: Dziekuje!
Mila jestes wspaniała, odkryłam to forum dopiero pare dni temu, a sa tu takie madre głowy, az
mnie fascynuje kim jestes ze masz tyle checi by bezinteresownie pomagac
21 maj 19:45
Szkolniak: jest złotym człowiekiem, jak wielu tutaj
21 maj 19:51
zofia: oj tsk to prawda, ogromnie dziekuje
21 maj 19:56