oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Wiecznie Młody: k(x)=x6+x5+x4+x3+x2+x+1
Przez Wielomian d(x)=x3−x
20 maj 10:52
fil:
R(x) = ax2 + bx + c
K(x) = P(x) * d(x) + R(x)
K(x) = P(x) * (x − 1)(x + 1)x + R(x)
K(1) = R(1)
K(0) = R(0)
K(−1) = R(−1)
20 maj 11:01
Wiecznie Młody: yyy co
20 maj 11:02
fil: Zadanie z wielomianow −−− to co napisalem powinienes miec na pierwszej lekcji z wielomianow
20 maj 11:04
Wiecznie Młody: a jak podziele k(x) przez d(x) i na koniec jest reszta to wyszło mi x
13 dobrze
20 maj 11:08
fil: x
13

20 maj 11:10
fil: x
13

*
20 maj 11:10
Wiecznie Młody: no x13
20 maj 11:14
Wiecznie Młody: bo nie wiedziałem jak zrobić do 13
20 maj 11:14
fil: zajrzyj do teorii.
20 maj 11:16
Poprostupatryk: fil
czyli reszta z dzielenia będzie postaci ax2+bx+c?
20 maj 12:33
annab: reszta jest zawsze o jedną potęgę mniejsza niż dzielnik
20 maj 12:43
ICSP: nie zawsze
czasem może być mniejsza o kilka potęg.
20 maj 12:46
annab: ale jak piszesz jej postać ogólną to zaczynasz od wykładnika o 1 mniej
20 maj 12:50
Poprostupatryk: mi w tym zadaniu wyszło, że reszta to r = x2+x+1. Dzieląc normalnie w słupku. Dobrze?
wtedy: K(x)=(x3+x2)(x3−x)+r
20 maj 13:19
Wiecznie Młody: Nw sam
21 maj 09:31
annabb: wymnóż dodaj i sprawdź

bo chyba nie bardzo
21 maj 09:35
annabb: r= 3x2+3x+1
21 maj 09:37
21 maj 09:39