równanie różniczkowe
jc: Zadanie dla Mariusza. Rozwiąż równanie różniczkowe
x (y')2 + (2−x−y) y' + y = 0
Próbowałem, ale nie dałem rady.
20 maj 13:01
Mariusz:
Ja tylko przekształciłem do nieco innej postaci ale na razie nie mam pomysłu
jak dalej rozwiązywać
x(y')
2+(2−x−y)y'+y=0
x(y')
2+(2−x)y'−yy'+y=0
x(y')
2+(2−x)y'+y(1−y')=0
y(y'−1)=x(y')
2+(2−x)y'
Równanie nie jest równaniem Lagrange
Rozwiązanie równania kwadratowego daje
| | (y+x−2)±√(y+x−2)2−4x | |
y'= |
| |
| | 2x | |
u=y+x−2
y=u−x+2
y'=u'−1
2xu'=u+2x±
√u2−4x
2xdu=(u+2x±
√u2−4x)dx
| 1 | | 1 | | | |
| u− |
| zz'= |
| |
| 2 | | 2 | | | | 1 | | u+ |
| (u2−z2)+√u2−(u2−z2) | | | 2 | |
| |
| | u(u+z)(u−z+2)−(u+z)(u−z) | |
zz'= |
| |
| | (u+z)(u−z+2) | |
| | (u+z)(u2−uz+2u−u+z) | |
zz'= |
| |
| | (u+z)(u−z+2) | |
20 maj 15:10
Mariusz:
A jednak Lagrange
| | 2 | | 1 | | (y')2 | |
y= |
| −x |
| +x |
| |
| | y'−1 | | y'−1 | | y'−1 | |
a teraz różniczkujemy stronami
wprowadzamy parametr i sprowadzamy do liniowego
20 maj 15:20
jc: Dziękuję.
Jedno rozwiązanie znam, ale teraz wydaje mi się, że źle napisałem równanie.
Wiem, jeśli √x+√y=√2, to y spełnia równanie.
Ale co w takim razie oznaczają inne rozwiązania?
20 maj 15:54
Mariusz:
W przypadku równania Clairaut wychodziło jedno rozwiązanie osobliwe
i rozwiązanie ogólne
Tutaj rozwiązanie otrzymamy w postaci parametrycznej i możemy
próbować wyrugować parametr z równania
Mamy rozwiązanie
y'=y''x+(y'+1)−2(y'−1)
−2y''
y'=p
ln|x|=−p+ln|C|
x=Ce
−p
x(p)=C(p)e
−p
| | 2 | |
C(p)'e−p−C(p)e−p+C(p)e−p= |
| |
| | (p−1)2 | |
| | 2 | | ep | |
C(p)=− |
| ep+2∫ |
| dp |
| | p−1 | | p−1 | |
| | 2 | | ep−1 | |
C(p)=− |
| ep+2e∫ |
| dp |
| | p−1 | | p−1 | |
| | 2 | |
C(p)=− |
| ep+2eEi(p−1)+C |
| | p−1 | |
| | 2 | |
C(p)=− |
| ep+2eEi(p−1)+C |
| | p−1 | |
x(p)=C(p)e
−p
| | 2 | |
x(p)=− |
| +2eEi(p−1)e−p+Ce−p |
| | p−1 | |
| | 2 | |
y(p)=−2+2e(p−1)Ei(p−1)e−p+C(p−1)e−p+ |
| |
| | p−1 | |
I teraz chcesz ten parametr wyrugować ?
20 maj 16:34
jc: Jeszcze raz bardzo dziękuję

Jak powiedziałem, dopiero teraz uświadomiłem sobie,
błędnie napisałem równanie. Gdyby chociaż wyszło coś prostego?
20 maj 16:51
Mariusz:
A ja tu pod koniec źle wymnożyłem
Źle napisałeś równanie ale i tak dało się je rozwiązać
tyle że postać parametryczna wymaga znajomości pewnej funkcji nieelementarnej
a postać jawna wyrugowania parametru
Równanie Lagrange to był mój pierwszy pomysł ale po przekształceniu zwątpiłem
i próbowałem rozwiązać równanie kwadratowe
A to poprawne równanie było łatwiejsze do rozwiązania ?
20 maj 17:15
jc: Mariusz, napiszę o co chodzi. Pewien czas temu na forum pojawiło się takie zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/401186.html
Jakoś przypadkiem trafiłem z odpowiedzią. Potem spytałem kolegi, jakby to zrobił.
Powiedział, że rozwiązałby równanie różniczkowe. No i napisałem równanie, tylko że bez sensu.
Znając odpowiedź, łatwo napisać poprawne równanie, ale jak napisać równanie znając tylko treść
zadania?
20 maj 18:05
Mariusz:
Równanie stycznej
y−y0=f'(x0)(x−x0)
y−f(t)=f'(t)(x−t)
Punkty przecięcia osi układu współrzędnych
−f(t)=f'(t)(x−t)
y−f(t)=−f'(t)t
f'(t)(x−t)+f(t)
y=f(t)−f'(t)t
(f(t)−f'(t)t)+f'(t)(x−t)+f(t)=2a
f(t)−f'(t)t+f'(t)x−f'(t)t+f(t)=2a
(x−2t)f'(t)+2f(t)=2a
I teraz gdyby wyrugować x to mielibyśmy równanie różniczkowe
22 maj 09:15
Mariusz:
To już wiem skąd otrzymałeś to równanie
Niestety ja też doszedłem tylko do tego równania
−f(t)=f'(t)(x−t)
y−f(t)=−f'(t)t
y=f(t)−f'(t)t
y=f(t)−f'(t)t
| | f(t) | |
t− |
| +f(t)−f'(t)t=2a |
| | f'(t) | |
| | f(t) | |
f'(t)t− |
| +(t−f(t)−2a)=0 |
| | f'(t) | |
t(f'(t))
2+(t−f(t)−2a)f'(t)−f(t)=0
22 maj 09:25
Mariusz:
x (y')
2 + (2−x−y) y' + y = 0
y=u−x
x(u'−1)
2+(2−x−(u−x))(u'−1)+u−x=0
x((u')
2−2u'+1)+(2−u)(u'−1)+u−x=0
x(u')
2−2xu'+x+(2−u)u'−2+u+u−x=0
x(u')
2+(2−u−2x)u'+2u−2=0
x(u')
2+(2−u)u'−2xu'+2u−2=0
x(u')
2+2u'−uu'−2xu'+2u−2=0
x((u')
2−2u')+2u'−2−(u'−2)u=0
x((u')
2−2u')+2u'−2=(u'−2)u
| | u'(u'−2) | | 2u'−2 | |
u= |
| x+ |
| |
| | u'−2 | | u'−2 | |
a zatem można te równanie sprowadzić także do równania Clairaut
| | 2u''(u'−2)−(2u'−2)u'' | |
u'=u''x+u'+ |
| |
| | (u'−2)2 | |
| | (2u'−4)−(2u'−2) | |
0=u''x+u'' |
| |
| | (u'−2)2 | |
u'=p
p'=0
x−U{2}{(p−2)
2=0
p=C
x=U{2}{(p−2)
2
Dla p=C otrzymujemy rozwiązanie
| | (2p−2) | | (2p−2)(p−2) | |
y= |
| + |
| |
| | (p−2)2 | | (p−2)2 | |
(p−2)
2x=2
Mamy zatem rozwiązanie ogólne
i rozwiązanie szczególne
y=2+(2
√2)
√x+x
22 maj 14:58