matura wsip
Poprostupatryk: Dany jest rosnący ciąg geometryczny (a,aq,aq
2), którego wszystkie wyrazy i iloraz są
liczbami całkowitymi nieparzystymi. Jeśli największy wyraz ciągu zmniejszymy o 4, to
otrzymamy ciąg arytmetyczny. Oblicz wyraz aq tego ciągu.
| | a+aq2−4 | |
Jaka wskazówka, poza zapisaniem równania dla ciągu arytmetycznego: aq= |
| |
| | 2 | |
20 maj 20:47
fil:
Zauwaz, ze
2aq = a + aq2 − 4
a(q2 − 2q + 1) = 4
a(q − 1)2 = 4
Wyciagnij z tego wniosek
20 maj 20:48
Poprostupatryk: jeszcze jedna wskazówka? Naprawdę chcę to rozwiązać sam ale nie czaję

skoro a jest nieparzyste, a iloczyn a i (q−1)
2 jest liczbą parzystą, to (q−1)
2 musi być
parzyste,
ale nic mi to nie mówi. W zadaniu jest powiedziane, co jest nieparzyste, tylko nie potrafię
tego
połączyć
20 maj 21:05
fil: kiedy ciag geometryczny jest rosnacy gdy a jest liczba dodatnia
20 maj 21:07
ICSP: a(q−1)2 = 4
po lewej mamy iloczyn liczb całkowitych i a jest liczbą nieparzystą. Możliwy rozkłąd 4
4 = 1 * 4 = 2 * 2 = 4 * 1
Jedyną liczbą nieparzystą tutaj jest liczba 1. Dlatego
a = 1
(q−1)2 = 4
a = 1
q = 3
1 , 3 , 9
Drugi wyraz jest odpowiedzią.
20 maj 21:09
Poprostupatryk: A dobra chyba czaję.
a(q−1)2=4
a musi być większe od 0 i musi być nieparzyste. Nie może być większa od 4,
nie może być też równe 3, bo (q−1)2 musiałoby być liczbą nie całkowitą. Więc a=1
wtedy |q−1|=4
q=3 lub q=−2
nie może być −2 bo q > 0.
aq=3.
20 maj 21:11