wartosc bezwzgledna
Matfiz: Dana jest funkcja f(x) = IxI + x. Sporządź wykres ten funkcji oraz wykres funkcji g i podaj jej
wzór:
Mam pytanie bo muszę narysować wykres funkcji g(x) = f(IxI)
czyli wzór funkcji g(x) = IIxII + IxI ? dobrze myślę?
20 maj 10:45
fil:
Narusyj wykres dla x >= 0
...
Narysuj wykres dla x < 0
20 maj 10:46
Matfiz: właśnie tak spróbowałem i coś dziwnie mi wychodzi bo dla x>0 mam g(x) = 2x a dla x<0 mam g(x) =
0
20 maj 10:47
fil: i

Co z tego ze dziwnie, wazne ze dobrze
20 maj 10:48
Matfiz: a na geogebrze mi inny wykres wychodzi
20 maj 10:49
fil: Dla x >= 0
f(x) = 2x
Dla x < 0
f(x) = 0
20 maj 10:51
Matfiz: no to mi tak właśnie wyszło ale jak rysuję ten wykres w jakimś programie to wychodzi trochę
inny
20 maj 10:52
fil: Jak inny? W sensie co jest inne?
20 maj 10:54
Matfiz: Z lewej strony dla x<0
20 maj 10:55
Matfiz:

mniej wiecej tak wyglada
20 maj 10:56
fil: ja widze tu funkcje |x| a nie |x| + x
20 maj 10:56
Matfiz: ale chodzi mi o funkcje g(x) = IIxII + IxI
20 maj 10:57
fil: a, ja mowilem o funkcji f(x)
20 maj 10:57
Jerzy:
20 maj 10:57
fil:
g(x) = f(|x|) = |x| + |x| = 2|x|
20 maj 10:58
Jerzy:
To jest wykres funkcji f(x) = |x| + x
20 maj 10:59
Matfiz: czyli jak pod jedną zmienną "x" jest już wartość bezwzględna to kolejnej nie dodajemy?
20 maj 11:00
Matfiz: wiem Jerzy, mi chodzi bardziej o g(x)
20 maj 11:00
Jerzy:
10:58
g(x) = ||x|| + |x| = |x| + |x| = 2|x|
20 maj 11:03
Matfiz: dobra już widzę, dzięki za pomoc
20 maj 11:06