matematykaszkolna.pl
pochodna pierwiastek zofia: jak mam na maturze optymalizacje i mam funkcje z pierwiastkiem i chce zrobic pochodna np V(x)=25r5−10r3 to jak to popawnie powiinam zapisac ze oblicze pochodna funkcji spod pierwiastka bo jest rowna pochodnej funkcji, po prostu slownie czy jak aby nie obcieli punktow
20 maj 22:04
fil: Slownie: Funkcji V(r) przyjmuje wartosc najwieksza/najmniejsza jezeli wyrazenie pod pierwiastkiem przyjmuje wartosc najwieksza/najmniejsza
20 maj 22:06
zofia: okey, super dzieki i potem zapisałbyś/zapisałabyś ze jakby nowa literka (nowa nazwa funkcji) wyrazenie spod pierwiastka czy jak przejsc na liczenie pochodnej tego wyrazenie
20 maj 22:08
Minato: dopełniając komentarz fila: , ponieważ pierwiastek jest funkcją rosnącą!
20 maj 22:09
zofia: czyi np tu, ze f(x)= 25r5−10r3 i pochodna z f(x)
20 maj 22:10
WhiskeyTaster: f(r) = 25r5 − 10r3
20 maj 22:10
WhiskeyTaster: Żadne f(x)! Gdzie tam masz argument x? Dla f(x) = 25r5 − 10r3 pochodna f'(x) = 0.
20 maj 22:11
zofia: tak mialam napisac f(r) prawda aha, czyli tak jest, dlatego ze pierwiastek jest funkcja rosnaca tak? nigdy nad tym nie myslalam po prostu przyjelam do wiadomosci, czy to obowiazkowe zeby tak napisac w sumie bylabym wdzeiczna jakby mi ktos wytlumaczyl czemu to tak jest
20 maj 22:12
zofia: tak Whiskey Taster dziekuje za poprawienie mnie, spokojnie
20 maj 22:13
WhiskeyTaster: Zofio, egzaminatorzy obetną punkty i koniec, odwołania nic nie dadzą, bo to, co napiszesz będzie nieprawdą emotka Co do funkcji pierwiastek: zobacz sobie na sam wykres. Im większy argument pod pierwiastkiem, tym większa jego wartość. Można to sprawdzić tak: Niech 0 ≤ x < y
 (yx)(y + x) 
Zbadajmy znak f(y) − f(x) = yx =

=
 y + x 
 y − x 
=

> 0
 y + x 
Wynika to stąd, że z założenia y > x, więc y − x > 0. W dodatku y + x > 0, bo z definicji wartość pierwiastka jest nieujemna. Oczywiście jeśli x = 0, to f(y) − f(x) = y > 0.
20 maj 22:26
WhiskeyTaster: Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale emotka
20 maj 22:26
zofia: okey rozumiem dzieki, a jeszcze spytam, czy radzilbys dopisywanie jakby argumentu wlasnie ze Slownie: Funkcji V(r) przyjmuje wartosc najwieksza/najmniejsza jezeli wyrazenie pod pierwiastkiem przyjmuje wartosc najwieksza/najmniejsza,ponieważ pierwiastek jest funkcją rosnącą. czy moze w jakis inny sposob zeby zadowlic egzaminatorow? dziekuje za pomoc
20 maj 22:44
Minato: jeszcze dodając dziedzinie funkcji, to już będzie miód na ich serduszko emotka
20 maj 22:45
zofia: oki,dzieki
20 maj 22:56
WhiskeyTaster: Tak jak Minato mówi − możesz dodać, że na całej dziedzinie funkcji. Chociaż ja bym się pewnie z lenistwa ograniczył do zapisu "wystarczy badać funkcję pod pierwiastkiem, bo pierwiastek jest funkcją rosnącą" emotka
20 maj 22:58
getin: Optymalizacyjne zadanie z graniastosłupem (matura maj 2019) za że się nie napisało a>0 i h>0 wydawałoby się że to oczywiste dla kogoś kto zdaje rozszerzenie że długość odcinka musi być dodatnia jednak oficjalny klucz oceniania CKE przewidywał odjęcie aż 2pkt za nienapisanie tych założeń a>0 i h>0emotka
21 maj 11:21
zofia: o matko,dobrze wiedziec, dzieki, to chyba lepiej pisac juz dokladnie wszystko co sie tylko przypomni nawet z oczywistych zalozen
21 maj 11:25