kobminatoryka
jaros: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, ..., 15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników
losowania, tak aby:
a) suma obu liczb była parzysta
b) suma obu liczb była nieparzysta
c) iloczyn obu liczb był parzysty
d) iloczyn obu liczb był podzielny przez 8?
Moje pytanie jest następujące, dlaczego w pkt. gdy obieramy 2 liczby z 7 oraz 2 liczby z 8
wyniki dodajemy do siebie a w pkt. B gdy wybieramy 1 wynik z 7 oraz 1 wynik z 8 mnożymy je?
20 maj 19:33
Maciess: O który podpunkt dokładnie pytasz?
20 maj 19:41
jaros: a oraz b
20 maj 19:42
fil:
a) Kiedy suma obu liczb jest parzysta − wtedy gdy albo dwie sa parzyste lub dwie nieparzyste
b) Kiedy suma obu jest nieparzysta − wtedy gdy jedna jest parzysta, druga nieparzysta
20 maj 19:46
fil: jezeli chcesz to zapisac to masz
20 maj 19:48
Mila:
c)
N∊{1,3,5,7,9,11,13,15}
C− iloczyn obu liczb jest liczbą parzystą
C'− iloczyn obu liczb jest liczbą nieparzystą
20 maj 20:50
jaros: Dziękuję pięknie, a zna ktoś warunki na d?
20 maj 21:19
Minato:
8 = 8*1 = 4*2 → 2 takie podzbiory
20 maj 21:22
jaros: tzn?
20 maj 21:27
jaros: Wiem, że liczba jest podzielna na 8 to jeżeli ostanie 3 liczby tworzą cyfra podzielna przez 8
ale nie wiem jak tutaj tego użyć
20 maj 21:29
Minato:
8 przedstawiasz w postaci iloczynu liczb ze zbioru, czyli
8 = 8*1 lub 8 =2*4 (innych opcji nie ma)
czyli ze zbioru {1,2, ..., 15} musisz wybrać liczby {1, 8} lub {2, 4}, czyli masz tylko 2 takie
podzbiory.
UWAGA: zbiór {1, 8} jest takim samym zbiorem co {8, 1}
20 maj 21:30
Minato:
A nie, sorry, źle doczytałem treść
20 maj 21:30
Minato:
Liczba jest podziela przez 8, gdy w jej rozkładzie występuje liczba 8 = 23
Proponuję rozpisać inaczej nasz zbiór (rozpisujemy liczby z 2)
1 = 1
2 = 2
3 = 3,
4 = 22
5 = 5
6 = 2*3
7 = 7
8 = 23
9 = 9
10 = 2*5
11 = 11
12 = 22*3
13 = 13
14 = 2*7
15 = 15
zatem musisz wybrać te liczb, których iloczyn będzie miał w sobie czynnik 23
20 maj 21:34
Minato:
(1, 8),
(2, 4), (2, 12),
(3, 8)
(4, 6), (4, 8), (4, 10), (4, 12), (4, 14)
(5, 8)
(6, 8), (6, 12),
(7, 8)
(8, 9) (8, 10), (8, 11), (8, 12), (8, 13), (8, 14), (8, 15)
(10, 12)
(12, 14)
to wszystkie opcje
20 maj 21:39
Mila:
d) Iloczyn podzielny przez 8
1) iloczyn liczby 8 i dowolnej liczby z pozostałych
1*14=14
2) iloczyn liczby 4 dowolnej liczby ze zbioru: {2,6,10,12,14}
3) iloczyn liczby 12 i dowolnej liczby ze zbioru {2,6,10,14}
=====
14+5+4=23
20 maj 22:33
Minato: u mnie brakuje (2, 8)
20 maj 22:45
Mila:
c) II sposób:
1) Dwie liczy ze zbioru: {2,4,6,8,10,12,14}
2) Jedna ze zbioru : {2,4,6,8,10,12,14} a druga ze zbioru {1,3,5,7,9,11,13,15}
7*8=56
56+21=77
20 maj 22:47
jaros: @mila a mam takie jeszcze pytanie, czemu akurat liczby 8, 4, 12
21 maj 20:11
Minato:
c)
Bo to są układy
pp lub pn (ten układ to to samo co np)
21 maj 20:13
Minato:
d) musisz rozetrzeć te przypadki, w których 2 jest w potędze większej niż 1
21 maj 20:16
jaros: A dziękuje pięknie
21 maj 20:17
jaros: A skąd znasz taka własność jeśli można wiedzieć?
21 maj 20:17
Minato:
Obserwacja, jak pisałem wcześniej, liczba jest podzielna przez 8, gdy w jej rozkładzie
występuje 23.
Losujesz 2 liczby, wiec jak należy rozdysponować 2*2*2 między te liczby?
21 maj 20:21
jaros: no tak, a jakich licz jeszcze nie liczy coś takiego?
21 maj 20:21
Minato:
policzy wszystkiego, które są wymagane w zadaniu, bo te możliwe układy to
(8, dowolna)
(4, parzysta)
(12, parzysta)
Parzysta, żeby wygenerować czynnik 2*2*2
21 maj 20:25
Minato: ale zauważ że ta parzysta nie może być liczbą 8, bo układy (8, 4) oraz (8, 12) liczby w I
warunku
21 maj 20:26
jaros: A jaki byłby warunek na iloczyn trzech liczb był podzielny przez 10?
21 maj 20:34
Minato:
Kiedy iloczyn liczb a, b, c jest zakończony na 0
21 maj 20:38
Mila:
Zatem w iloczynie musi wystąpić liczba parzysta, liczba 5 i jakaś inna.
21 maj 20:41
jaros: Ze zbioru liczb {1, 2 ,3, .., 11} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników
losowania, tak aby:
d) iloczyn wylosowanych liczb był podzielny przez 10
jakbyście to rozwiązali?
21 maj 20:44
Minato:
Zlicz przypadki
(5, p, p)
(5, p, n)
(10, d, d)
razem 71
21 maj 21:40