Kombinacje z Newtonem
penelopa38: | |
poprawny wynik ma być 197 |
| |
Rozwiązywałam to ale mnie i koleżance wychodzą inne wyniki,zupełnie inne niż te podane w
książce w podpowiedziach, zupełnie nie mamy pomysłu jak to rozwiązać .Czy ktoś pomoże ,prosze
o całkowite rozwiązanie!
20 maj 21:13
20 maj 21:14
penelopa38: Minato byłam na stronce do której dostałam link,niestety nic mi to nie mówi!inne przykłady
rozwiązałyśmy a tu nam się robią schody straszne!
20 maj 21:20
Minato:
no to pokaż twoje obliczenia, wtedy pomogę.
20 maj 21:23
ABC: przykładowo środkowe:
| 12! | | 11*12 | | 132 | |
| = |
| = |
| =66 |
| 10!2! | | 2 | | 2 | |
20 maj 21:29
penelopa38: | | | | 37! | | 36!*36 | | 37 | |
| = |
| = |
| = |
| =37 |
| | | 36! (37−36)! | | (36!)!*1! | | (1) | |
no chyba tak to ma byc


ale przykład ze 197 to juz masakra!
20 maj 21:40
Jerzy:
| | | | 197! | | 196!*197 | |
| = |
| = |
| = 197 |
| | | 1!*196! | | 196! | |
20 maj 21:45
Minato:
| | 36!*37 | |
jest okej tylko drobna poprawka |
| , |
| | 36!*1! | |
| | | | 197! | |
no to teraz rozpisz | = |
| |
| | | (197−1)!*1! | |
20 maj 21:46
Jerzy:
21:40, dokładnie tak,tylko w liczniku: 36!*37
20 maj 21:47
penelopa38: a tak,dziękuje z tym 36*37 teraz przy przepisywaniu się ,,rąbnęłam,,

dzieki za podpowiedz z przykładem spróbuje sama zrobic ale problem to dla mnie samo 197! i co?z
niczym sie tego nie mnoży ?

takie gołe 197!

?
20 maj 21:51
WhiskeyTaster: W jakim sensie? Jerzy Ci przecież rozpisał o 21:45.
20 maj 21:53
Minato:
| | 197! | | 197! | | 196!*197 | |
= |
| = |
| = |
| skraca się |
| | (197−1)!*1! | | 196!*1! | | 196!*1! | |
20 maj 21:53
WhiskeyTaster: Może Twoje braki wynikają z braku znajomości silni.
n! = 1*2*3*4*...*(n−2)*(n−1)*n
Innymi słowy silnia z n − czyli n! − to iloczyn kolejnych liczba naturalnych począwszy od 1, a
skończywszy na n.
20 maj 21:57
penelopa38: Bardzo wam dziękuję,było tyle zadań ze zwyczajnie styki mi popaliło,to sie nazywa ,,pomroczność
jasna,,
Wielkie dzięki!
20 maj 22:01