matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.6.2016
Zadania
Odp.
0
dominik751:
Pierwiastki wyrażenia
√
x
2
+9
9
6-latek :
Mam następne zadanie i w tym zadaniu mam się powolac na 2 twierdzenia Tw nr 1
8
6-latek :
Obliczyc ile jest roznych rozkladoww kart w brydza Nie gralem w brydza
0
eko:
mając indexy cenowe laspeyresa i wartosc obrotu w okresie bazowym i badanym nalezy wyliczyc index cenowy dla obu dóbr. z jakiego wzoru skorzystać?
1
MałoBystry:
wykonanno 120 rzutów kostką do gry niech zmienna losowa x oznacza liczbę yrzuconych 3. Wykorzystujac nierowność czebyszewa oszacowac prawdopodobienstwo
0
zadanie:
wiadomo że przeciętnie 2% badanych urządzeń ma wadę. Do wykrycia wady korzysta się z testu który wykrywa wadę u 7% dobrych urządzeń i nie wykrywa wady u 5% zepsutych urządzeń. Obliczyć
0
Chorzy głodni zakochani:
Środki ramion trapezu połączono odcinkiem o długości 8. Podzielił on trapez na 2 figury o
7
polach mających się do siebie jak
.
9
Oblicz długość podstaw trapezu.
3
czlowiek:
Urna zawiera 5 kul o numerach: 0, 1, 2, 3, 4. Z urny ciągniemy kulę, zapisujemy numer i kulę wrzucamy z powrotem do urny. Czynność tę powtarzamy, aż kula z
1
c++:
czy ktos moglby mi wyjasnic dlaczego podany kod nie działa? :
0
Maciek:
Hej!
4
Leszek:
dany jest cienki pręt o długości L naładowany ładunkiem q . Wyznaczyć natężenie pola elektrostatycznego E na osi symetrii środkowej pręta w odległości x od jego
4
karwix:
1. Oblicz pole równoległoboku, którego przekątne mają długość 4 cm i 10 cm i przecinają się pod kątem 45 stopni.
3
Skipper11:
Witam, Liczę pewną całkę i dochodzę do momentu gdy nie wiem co dalej:
1
Dosiaa:
w serii liczącej 100 sztuk zdarza sie srednio 5 szt wadliwych. Jakie jest prawdopodobienstwo, że losując
12
drzemmajster:
Ostatnie pytanie z całek: Obliczyć:
8
Ewelina99:
Miałam ten przykład na sprawdzianie dlatego chcę zobaczyć czy dobrze zrobiłam. 1. Dana jest funkcja f(x)= 2x − 7
4
x:
zna sie ktos na casio kalkulatorach jak wyłączyc F(x) cały czas mam to na kalkulatorze
0
Aga:
15
Paulina:
Prawdopodobieństwo! Mamy talie standardową z 52 kart. Ciągniemy 5 kart.
1
karwix:
1. Oblicz pole równoległoboku, którego przekątne mają długość 4 cm i 10 cm i przecinają się pod kątem 45 stopni
17
ten typ świercz:
Rózniczka metoda Eulera
0
Patrycja30:
5. Zakładamy, ze konsument nabywa tylko dwa dobra. Jego preferencje sa okreslone funkcja uzytecznosci:
1
damian:
Hej
Mam problem z policzeniem
1
Paulina:
Mamy talie standardową z 54 kart. Ciągniemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że one wszystkie są
2
Paulina:
Mamy talie standardową z 54 kart. Ciągniemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dostaniemy dwie pary?
0
Paulina:
Mamy talie standardową z 54 kart. Ciągniemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dostaniemy trójkę,
1
Domi:
Pokaz przez indukcje, ze jesli s
0
= a oraz s
n
= 2*s
n−1
+ b , to s
n
= 2
n
*a+(2
n
−1)*b Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
8
błąd:
Czy może ktoś mi wskazać gdzie popełniam błąd?
11
jc:
f(x) ≈ ∑a
n
e
inx
6
karwix:
1. Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30cm, a najdłuższy bok ma długość 13cm. Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych dla większego kąta ostrego.
1
darek:
W serii liczącej 100 sztuk zdarza się średnio 5 sztuk wadliwych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując:
8
waw:
a
n+4
− 5*a
n+3
+ 9*a
n+2
− 7*a
n+1
+ 2*a
n
= 0 a
0
= 0
0
xxx:
Dla jakiej wartości parametru a funkcja osiąga ekstremum?
0
Masturbator:
Twój komentarz czeka na moderację.
10
ada:
a) log
x+1
4(x+1) < 3
14
drzemmajster:
teraz mam inny problem, z której strony ugryźć taka całkę:
x
∫∫
dxdy, gdzie 0≤x≤1, 1≤y≤
√
3
(x
2
+y
2
)
2
próbowałem wyciągnać x przed nawias (najpierw po y a potem po ) ale męczy mnie ten x jeszcze w
5
stokrotka:
rozwiąż równanie z
8
+16z
4
+256=0
12
disc:
wyznacz calki a) ∫
4
1
x*e
−2x
dx
3
pawel:
a (0;2) b( 5;1/2 ułamek) c (−2;3) sprawdz czy są współliniowe
3
disc:
Jak wykonac dzialanie na granicy gdy jest
∞
−0? Bo mam taki przyklad
2
drzemmajster:
jak zmienićkolejnosć całkowania: ∫∫
D
f(x,y), gdzie D:{0≤x≤4, 3x
2
≤y≤12x}
3
disc:
:::rysunek::: Zbadaj ciaglosc funkcji
15
Jakub:
y
3
y''=−1
1
Gosza:
Jeżeli G(x,y)= (2xy, x
2
−2y
2
) to detG'(1,1) =−12
6
6-latek :
Wytlumaczyc dlaczego kombinacje a nie wariacje z powtórzeniami mamy do dyspozycji 7 gatunkow cukierkow . i mamy zrobić paczki dla dzieci skladajace się z 4
7
kim un yest:
(sinx)
3
oblicz calke
(cosx)
2
4
Kraterek:
W układzie współrzędnych zaznaczono wszystkie punkty, których współrzędne są liczbami naturalnymi spełniającymi jednocześnie oba warunki: NWD (x,y) = 1, NWW (x,y) = pq, gdzie p, q
2
Zagrożony:
:::rysunek::: 2.95 Z prostokątnego arkusza tektury o wymiarach 20cm x 30cm wycięto w rogach kwadraty o boku
8
drzemmajster:
Obliczyć długość łuku krzywej y =arcsin(e
−x
), x<0,1> Mam problem do pewnego momentu, otóż:
4
6-latek :
Ile roznych slow (mających sens lub nie ) można utworzyć przstawiajac w dowolny sposób litery w wyrazie
3
stevcio:
ile to jest 2
√
x
*x ?
7
6-latek :
W skład ośmioosobowego samorządu szkolnego wchodzi 5 dzieczat i 3 chlopcow Na ile sposobow można wybrać przwodniczacego , zastepce przewodniczącego sekretarza i
2
Zagrożony:
2.51 Dany jest wykres funkcji f w postaci iloczynowej. Podaj wzór f w postaci kanonicznej. Zadanie rozwiąż dwoma metodami;
25
disc:
Wyznacz przedziały w których funkcja f(x)=x
√
2−x
2
jest malejąca oraz zbaqdaj czy posaida maksimum lokalne właściwe
4
Zagrożony:
2.39 Ile jest takich funkcji kwadratowych, których zbiorem wartości jest przedział <−4; +nieskończoność), wyróżnik równy 16, a wykres przecina oś OY w punkcie A(0, 5)>?
2
Zagrożony:
2.39 Ile jest takich funkcji kwadratowych, których zbiorem wartości jest przedział <−4; +nieskończoność), wyróżnik równy 16, a wykres przecina oś OY w punkcie A(0, 5)>?
3
Zagrożony:
2.23 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że dla argumentu 2 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą, równą −3, a do jej wykresu należy punkt A(4,−1).)
4
Zagrożony:
2.23 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że dla argumentu 2 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą, równą −3, a do jej wykresu należy punkt A(4,−1).)
1
Ra032:
Prawdopodobieństwo zdarzenia X wynosi P=84,15%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na 6 prób zdarzenie X wystąpi 5 razy.
20
Ewelina99:
(4x − 5)(2 + 9x) ≥ (6x −1)
2
Rozwiąż tą nierówność. Wiem że trzeba na końcu podać przedział.
0
Masturbator:
Czy metoda eliminacji gaussa zalicza się do metod rozwiązywania macierzy metoda macierzy rozszerzonej