Sprawdz czy punkty sa współliniowe
pawel: a (0;2) b( 5;1/2 ułamek) c (−2;3) sprawdz czy są współliniowe
Wytłumaczy mi to ktos albo wysle dobry poradnik? szukam i nic:( a jutro mam poprawke z tego
16 cze 12:56
Janek191:

A =( 0,2) B = ( 5 ,
12) C = ( − 2, 3)
Wyznacz równanie prostej AC i sprawdź, czy leży na niej punkt B.
16 cze 13:06
Janek191:
Prosta AC :
y =
12 x + b A = ( 0, 2)
więc
2 =
12*0 + b ⇒ b = 2
y =
12 x + 2
============
Sprawdzam, czy punkt B = ( 5,
12) leży na tej prostej.
12]*5 + 2 = 2,5 + 2 = 4,5 ≠ u{1{2}
Punkt B nie leży na pr. AC.
Punkty A,B , C nie są współliniowe.
==========================
16 cze 13:10
Janek191:
12*5 +2 = 2,5 + 2 = 4,5 ≠ 12
16 cze 13:11