wyznacz calki
disc: wyznacz calki
a) ∫
41x*e
−2xdx
16 cze 13:20
Jerzy:
a) przez części: v' = e−2x , u = x
b) podstawienie: lnx = t , potem przez części: v' = 1 , u = arctg(t)
16 cze 13:35
disc: nie potrafie sobie z tym poradzic
16 cze 15:08
Jerzy:
a)
v' = e
−2x u = x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| e−2x*x − ∫e−2xdx = − |
| e−2x*x + |
| e−2x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 cze 15:14
Jerzy:
... = ∫arctgtdt = v' = 1 u = arctgt
v = t u' = U{1{{1 + t}2
| | t | |
..... = t*arctgt − ∫ |
| dt ... i chyba dasz radę dalej |
| | t2+1 | |
16 cze 15:18
16 cze 15:18
disc: Dzieki. jak beda wygladac pozostale przyklady?
16 cze 15:28
disc: w drugim dam rade, dzieki
16 cze 15:30
Jerzy:
np podziel licznik przez mianownik , potem :
| | dx | | dx | |
a*∫ |
| = a*∫ |
| ... i pachnie arctgx  |
| | x2 + 6x + 10 | | (x+3)2 + 1 | |
16 cze 15:36
Jerzy:
| | 6x | |
trochę się pospieszyłem , jeszcze po drodze dostaniesz całkę: ∫ |
| dx, |
| | x2 + 6x +10 | |
ale to prosta całka , przekształć licznik tak, aby był pochodna mianownika (2x + 6)
16 cze 15:43
disc: tamto jeszcze kapuje jak ogarnac, ale co tu sie zrobilo to nie mam zielonego pojecia
16 cze 15:48
Jerzy:
| | 6x + 10 | | 2x + 6 | | dx | |
= ∫dx − ∫ |
| dx = 1 − 3∫ |
| dx − 8∫ |
| dx |
| | x2+6x+10 | | x2 +6x +10 | | x2+6x +10 | |
środkowa: = ln(x
2 +6x +10) , a ostatnią ci pokazałem 15:36
16 cze 15:53
Jerzy:
tam oczywiście x zamiast 1

∫dx = x
16 cze 15:55
disc: co robie zle w przykladzie a)?
| | 1 | | 1 | |
[− |
| e−2x*x+ |
| e−2x]|41= |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
[− |
| e−8+ |
| e−8]−[− |
| e−2+ |
| e−2]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wynik powinien byc:
17 cze 11:38
Jerzy:
Dla pewności policzyłem pochodną z wyliczonej całki i dostałem funkcję podcałkową,
czyli calka jest policzona prawidłowo.
Policzyłem ją w podanych granicach i wynik mam identyczny z Twoim
17 cze 11:53
disc: Jerzy mogę Cię prosić o rozwiązanie krok po kroku przykładu b i c? Siedzę nad tym od godziny i
nie wiem co dalej
17 cze 13:04
Jerzy:
| | t | | 1 | | 2t | |
b) masz : t*arctgt − ∫ |
| dt = t*arctgt − |
| ∫ |
| dt = |
| | 1 + t2 | | 2 | | 1 + t2 | |
| | 1 | | 1 | |
= t*arctgt − |
| ln(t2+1) = lnx*arctg(lnx) − |
| ln[1 + (lnx)2] + C |
| | 2 | | 2 | |
17 cze 13:11