Całka podówjna
drzemmajster: Ostatnie pytanie z całek:
Obliczyć:
| | π | |
∫∫sin(x+y)dxdy, gdzie D jest ograniczony krzywymi: y=0, y=x, x+y= |
| |
| | 2 | |
No właśnie ta ostania krzywa jak jąnraysować ?
16 cze 19:22
ICSP: | | π | |
y = −x + |
| − co to jest ? |
| | 2 | |
16 cze 19:23
drzemmajster: nie wiem właśnie
16 cze 19:24
ICSP: a gdyby było y = −x + 1 ?
16 cze 19:24
drzemmajster: | | π | |
a skąd wiesz że akurat −1 wynosi |
| ? dal różnych funkcj itryg. ma inną wartość |
| | 2 | |
16 cze 19:25
drzemmajster: 1*
16 cze 19:25
drzemmajster: no wtedy t ofunkcjia liniowa jest ,ale te pi/2 może być dowolne dla różnych f−cji wiec nie wiem
na jakiej podstawie stwierdzasz ze to jest 1
16 cze 19:27
ICSP: Dałem inny przykład po prostu.
16 cze 19:27
ICSP: a po co chcesz tutaj brać jakieś funkcje?
16 cze 19:28
Jerzy:
Prosta y = −x przesunięta o π/2 do góry
16 cze 19:28
drzemmajster: | | π | |
o kurde  masakra  debil po porstu, π≈=3,14, |
| ≈= 1,57 |
| | 2 | |
16 cze 19:29
drzemmajster: mózg mi sięchyba już zlagował po rozwiązaniu praktycznie całego zeszytu A5 ze wszystkich
działów do egz z matmy
16 cze 19:30
drzemmajster: właśnie zostały mi tylko całki podwójne i tu jestem na skraju wyczerpania, dziękuje
16 cze 19:31