g: Najpierw wyciągamy jedną, np. 3. Następnie wyciągamy dotąd, aż wyciągniemy inną niż 3,
czyli którąś z czterech pozostałych. Przez N[4,5] oznaczam średnią liczbę losowań
potrzebnych do wyciągnięcia jednej z czterech. Niech następna będzie 1. Następnie losujemy,
żeby wyciągnąć jedną z trzech różnych od 3 i od 1. Średnią liczbę teraz potrzebną
oznaczam N[3,5]. Itd. aż do N[1,5].
N[k,n] = ∑
p=1∞ p*P[k,n,p]
P[k,n,p] to prawdopodobieństwo tego, że potrzebną kulę wyciągniemy za p−tym razem.
P[k,n,p] = ((n−k)/n)
p−1*(k/n)
Na boku: ∑
p=1∞ p*q
p−1 =
= ∑
p=1∞ q
p−1 + ∑
p=2∞ q
p−1 + ∑
p=3∞ q
p−1 + ... =
| | 1 | | q | | q2 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + .... = |
| |
| | 1−q | | 1−q | | 1−q | | (1−q)2 | |
| | 1 | | n | |
N[k,n] = (k/n)* |
| = |
| |
| | (1 − (n−k)/n)2 | | k | |
X = 1 + N[4,5] + N[3,5] + N[2,5] + N[1,5] = 1 + 5/4 + 5/3 + 5/2 + 5/1 (tyle samo co jc)