OGÓLNEJ I KANONICZNEJ
Zagrożony: 2.39 Ile jest takich funkcji kwadratowych, których zbiorem wartości jest przedział <−4;
+nieskończoność), wyróżnik równy 16, a wykres przecina oś OY w punkcie A(0, 5)>?
wYZNACZ WYKRESY TYCH FUNKCJI W POSTACI OGÓLNEJ I KANONICZNEJ.
16 cze 08:50
6-latek : Pytanie
Co wiesz z wiadomosci ze zbiorem wartości funkcji jest przedziak <−4,∞)
Jakie będzie wspolczynnik a?
(−4) to jest najwieksza czy najmniejsza wartość tej funkcji ?
16 cze 08:54
piotr1973: wykres przecina oś OY w punkcie A(0, 5) ⇒ c=5
zbiorem wartości jest przedział <−4;+nieskończoność) ⇒ a>0 q=−4
2*a*p+b=0, a*p2+b*p+5=−4, −b/a=2*p⇒(a=1, b=−6, p=3)∨(a=1, b=6, p=−3)
czyli dwie funkcje:
f(x)=x2−6x+5 = (x−3)2−4 (a=1, b=−6, c=5, p=3, q=−4)
g(x)=x2+6x+5 = (x+3)2−4 (a=1, b=6, c=5, p=−3, q=−4)
16 cze 10:09
piotr1973:
16 cze 10:13
piotr1973: poprawka: zamiast trzeciego równania: −b/a=2*p ma być b2−20a=16, wyniki dobre
16 cze 10:19