Liczby pierwsze
Kraterek: W układzie współrzędnych zaznaczono wszystkie punkty, których współrzędne są liczbami
naturalnymi spełniającymi jednocześnie oba warunki: NWD (x,y) = 1, NWW (x,y) = pq, gdzie p, q
to różne ustalone liczby pierwsze. Następnie połączono te punkty, otrzymując pewien wielokąt.
Oblicz jego pole.
Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej nie wiem jak to zrobić
16 cze 11:24
g: Chyba są tylko dwa takie punkty: (p,q) i (q,p).
Mamy dwukąt o polu zero.
16 cze 12:31
Kraterek: A nie jest tych punktów czasem nieskończenie wiele?
16 cze 13:20
jc: (x,y) = (p,q), (q,p), (1,pq), (pq,1)
16 cze 13:34
Kraterek: jc, dzięki, chyba tak będzie
16 cze 13:57