calka
kim un yest: | (sinx)3 | |
oblicz calke |
| |
| (cosx)2 | |
16 cze 11:28
Jerzy:
Podstawienie: cosx = t
16 cze 11:29
Jerzy:
sinxdx = −dt
| (1−cos2x)*sinx | | 1−t2 | |
= ∫ |
| dx= − ∫ |
| dt ... i chyba dasz radę |
| cos2x | | t2 | |
16 cze 11:32
kim un yest: | (sinx)2 | |
doszedlem do |
| dt co dalej? |
| t2 | |
16 cze 11:33
kim un yest: ok wszystko jasne
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki
16 cze 11:34
kim un yest: ok wszystko jasne
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzieki
16 cze 11:34
Mariusz:
Jak ktoś lubi przez części to też można
16 cze 18:44
Mariusz:
Przez części najlepiej w ten sposób
| sin(x) | | sin2(x) | | sin(x)cos(x) | |
∫sin(x)2 |
| dx= |
| −2∫ |
| dx |
| cos2(x) | | cos(x) | | cos(x) | |
| sin3(x) | | sin2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +2cos(x)+C |
| cos2(x) | | cos(x) | |
16 cze 18:47