elektrostatyka
Leszek: dany jest cienki pręt o długości L naładowany ładunkiem q . Wyznaczyć natężenie
pola elektrostatycznego E na osi symetrii środkowej pręta w odległości x od jego
środka .
16 cze 19:42
jc: A jak naładowny jest pręt? jednorodnie, czy to może to metalowy pręt i ładunki
się jakoś same rozłożyły?
16 cze 20:07
Leszek: pret jest naladowany jednorodnie ( o stalej gestosci liniowej )
16 cze 21:21
jc: | | x ds | | 2kq | |
E = (q/L) k ∫−L/2L/2 |
| = |
| |
| | (s2+x2)3/2 | | x √L2+4x2 | |
16 cze 21:49
jc: Można jeszcze wykonać rachunek dla punktu leżącego na prostej zawierającej odcinek.
x < L/2, działa tylko fragment, dla x > L/2 dziala całość.
16 cze 22:23
Leszek: Brak objasnien ,prosze pokazac jak obliczyc calke,przydalby sie schematyczny rysunek
17 cze 13:19
jc: Co to jest oś symetrii środkowej?
17 cze 13:25
Leszek:

na podstawie prawa Coulomba:
17 cze 16:42
Leszek: SORRY puściłem za szybko
| | kdq | | q | | xdα | |
dE1= |
| oraz dq = |
| *ds i s=x*tgα => ds = |
| |
| | r2 | | L | | cos2x | |
| | kqxdα | | kqdα | | x | |
dE1= |
| = |
| ponieważ r= |
| |
| | Lr2 cos2α | | Lx | | cosα | |
ale dE
x = cosα *dE
1
α
o
| | kqcosα | | 2kq | |
to dEx = |
| *dα => Ex= |
| * ∫ cosα dα |
| | Lx | | Lx | |
0
| | 2kq | | L | |
czyli Ex= |
| *sinαo oraz sinαo = |
| |
| | Lx | | (2*√x2+0,25L2) | |
| | 2kq | |
zatem Ex = |
| |
| | (x*√4x2 +L2) | |
17 cze 16:58
jc: Tak właśnie policzyłem. Poziome składowe znoszą się.
| | k dq | | x | |
dq = (q/L) ds, dEx = |
| * |
| |
| | r2 | | r | |
Drugi czynnik bierze się stąd, że patrzymy na składową pionową.
Alternatywne rozwiązanie.
| | qk | | ds | |
Liczymy potencjał V(x) = |
| ∫−L/2L/2 |
| |
| | L | | √x2+s2 | |
a potem różniczkujemy względem x (stawiamy minus przed wszystkim).
17 cze 17:01
jc: Tak samo liczyłem
17 cze 17:02
Leszek: OK , dzięki , z potencjału często łatwiej jest policzyć
17 cze 17:50