ILOCZYNOWA -> KANONICZNA
Zagrożony: 2.51 Dany jest wykres funkcji f w postaci iloczynowej. Podaj wzór f w postaci kanonicznej.
Zadanie rozwiąż dwoma metodami;
1) Doprowadź wzór funkcji do piostaci ogólnej, a hnastępnie do kanonicznej.
2) Wyznacz wrównanie osi symetrii wykresu funkcji oraz wspólrzędne wierzchołka paraboli.
a) f(x)=(x−1)(x+5)
e) f(x)=3/5(x−1)(X+5).
16 cze 08:57
16 cze 09:01
===:

a) f(x)=(x−1)(x+5)
Postać ogólną otrzymasz mnożąc czyli:
f(x)=x
2+5x−x−5
f(x)=x
2+4x−5
Kanoniczną otrzymasz: "zwijając" do kwadratu sumy czyli
f(x)=
x2+4x+4−4−5
f(x)=(x+2)
2−9
Drugi sposób to
| | 1−5 | |
xw= |
| =−2 ... i to jest Twoje p |
| | 2 | |
f(x
w)=f(−2)=4−8−5=−9 ... i to jest Twoje q
i kanoniczna f(x)=a(x−p)
2+q ⇒ f(x)=(x+2)
2−9
16 cze 09:16