Funkcja liniowa!
Ewelina99: Miałam ten przykład na sprawdzianie dlatego chcę zobaczyć czy dobrze zrobiłam.
1. Dana jest funkcja f(x)= 2x − 7
a) Sporządź wykres funkcji f.
b) Wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych.
c) Oblicz, dla jakich argumentów wartości funkcji f są dodatnie.
16 cze 19:18
Ewelina99: | | 1 | |
b) 2x−7=0 <=> 2x=7/:2 <=> x= 5 |
| dobrze? |
| | 2 | |
16 cze 19:45
16 cze 19:54
Ewelina99: | | 1 | |
c) 2x−7>0 <=> 2x>7/:2 <=> xnależy ( 3 |
| ; +∞) |
| | 2 | |
16 cze 19:55
Ewelina99: Tam miało być 3 😁
16 cze 19:56
Jerzy:
Teraz dobrze
16 cze 20:00
Ewelina99: | | 1 | |
a) 0=2x−7 <=> −2x=−7 /: (−2) <=> 3 |
| a drugi punkt to −7 |
| | 2 | |
16 cze 20:01
16 cze 20:06
Ewelina99: Dziękuję za pomoc.
16 cze 20:09