Planimetria 3 zadania pomocy :(
karwix: 1. Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30cm, a najdłuższy bok ma długość 13cm. Oblicz
wartość funkcji trygonometrycznych dla większego kąta ostrego.
2. Dany jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 6 a podstawa 6 \sqrt{3} cm. Oblicz
odległość środka podstawy od ramienia trójkąta.
3. Podstawa trójkąta równoramiennego jest cztery razy dłuższa od wysokości opuszczonej na tę
podstawę. Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli jego pole jest równe 36 cm
2.
Prosiłbym o jakieś wyjaśnienie co i jak robić
16 cze 16:57
irena_1:
1.
c=13cm
a+b+13=30
b=17−a 0<a<13
a
2+(17−a)
2=13
2
a
2+289−34a+a
2=169
2a
2−34a+120=0
a
2+17a+60=0
a
1=5 lub a
2=12
a=5cm, b=12cm
16 cze 17:12
irena_1:

2.
a=6
√3
c=3
√3
b=6
h
2+(3
√3)
2=6
2
h
2=36−27=9
h=3
Trójkąty BCD i BED są podobne
16 cze 17:18
irena_1:
2h
2=36
h
2=18
h=3
√2cm
a=12
√2cm
c=6
√2
(3
√2)
2+(6
√2)
2=b
2
b
2=18+72=90
b=3
√10cm
Obwód:
L=12
√2++6
√10=2(6
√2+5
√3)cm
16 cze 17:22
karwix: No dobra ale stąd te a=5cm? Jak to wykonać?
16 cze 17:22
irena_1: Rozwiązać równanie kwadratowe
16 cze 17:23
karwix: Dzięki wielkie
16 cze 17:52