matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria / trygonometria
karwix:
1. Oblicz pole równoległoboku, którego przekątne mają długość 4 cm i 10 cm i przecinają się pod kątem 45 stopni.
4
√
5
2. Kąt α jest kątem ostrym oraz tgα =
. Oblicz wartość wyrażenia
5
6sinα−8cosα
sin
2
α
16 cze 19:37
Marcel:
zad1)
https://matematykaszkolna.pl/strona/863.html
16 cze 19:41
Marcel:
2/ sinα= 4/
√
21
cosα= 5/
√
5
*
√
21
teraz powinieneś już sam dokończyć
16 cze 19:45
karwix:
A czy z mianownika mam usunąć niewymierność z sin i cos? czy zostawić ten
√
?
16 cze 20:02
Mila:
4
√
5
4
4
√
21
sinα=
=
=
√
5
*
√
21
√
21
21
5
5*
√
5
*
√
21
√
105
cosα=
=
=
√
5
*
√
21
5*21
21
16 cze 21:03