matematykaszkolna.pl
kombinacje zadania 6-latek : W skład ośmioosobowego samorządu szkolnego wchodzi 5 dzieczat i 3 chlopcow Na ile sposobow można wybrać przwodniczacego , zastepce przewodniczącego sekretarza i skarbnika jeśli funkcja przewodniczącego ma być sprawowana przez dziewczynke a skarbnika przez chłopca Przewodniczacego można wybrać na C15 sposobow (czyki 5 sposobow Skarbnika można wybrać na C13 sposoby czyli na 3 sposoby Dwie osoby już mamy zajęte wiec zostaje nam 6 osob Te 6 osob może zajac pozostale stanowiska czy mogę zapisac ze zastepce przewodniczącego mogę wybrać na C14*C12 a sektertarza C13*C11 sposobow ?
16 cze 09:24
6-latek : Wiec według moich obliczen pozostale stanowiska można zajac na 24 sposoby A w odpowiedzi mam C26*2! wyjdzie na 30 sposobow Dlaczego tak ?
16 cze 09:37
Jerzy: Cześć emotka
nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

*
*

16 cze 09:41
6-latek : Już się z Toba witałem emotka A jakby chciał osobno rozpisać wybor zastępcy i sekretarza spośród tych pozostałych 6 osob to jak nalezaloby to rozpisać ?
16 cze 09:45
6-latek : Na zastepce mamy do wyboru 4 dziewczata i 2 chlopcow Na sekretarza zostaną mam 3 dziewczęta i 1 chlopiec do wyboru
16 cze 09:48
Jerzy: Po wyborze przewodniczącej (D) , i skarbnika (CH) , wybieramy jeszcze dwie osoby z pozostałych 6 , bez znaczenia , czy to będą chłopcy , dziewczyny, czy para
16 cze 09:55
6-latek : Dobrze na razie dzięki emotka
16 cze 10:01
6-latek : Milu spojrzysz na to ?
16 cze 22:56