Jawny wzór ciągu rekurencyjnego
waw: a
n+4 − 5*a
n+3 + 9*a
n+2 − 7*a
n+1 + 2*a
n = 0 a
0 = 0
Wiem że jak mam ciąg który składa się tylko z 3 elementów to mogę go rozwiązać tak:
https://matematykaszkolna.pl/forum/209586.html
Czy w tym przypadku, również mogę tak zrobić, tylko zamiast równania kwadratowego będę musiał
policzyć równanie wielomianowe? I wzór jawny to będą miejsca zerowe do n razy jakaś liczba?
16 cze 16:44
waw: Wyszlo mi że pierwiastki to trzy 1 i jedno 2 czyli (x − 1)3*(x − 2). Ale nie wiem jak to
podpasować pod
wzór jawny ciągu.
16 cze 16:55
jc:
an = A + Bn +Cn2 + D 2n
16 cze 17:01
waw: Hmm okej ale jak wtedy wyliczyć z tego A, B, C i D. Jak podstawie sobie dane a0 to mam
0 = A + B*0 + C*0 + D*20
0 = A + D
−D = A
Ale nie wiele mi to daje
16 cze 17:19
jc: Nie wyliczysz! Mógłbyś to zrobić, gdybyś miał a1, a2, a3.
16 cze 17:38
waw: No to klops, to chyba jakiś błąd w zadaniu czy co. Znalazłem ten sam przykład w innym zbiorze
zadań i było podane jeszcze a1 = 1, ale to też chyba za mało.
16 cze 17:53
jc: A jaka była treść zadania?
16 cze 18:26
Mariusz:
Nie lepiej skorzystać z funkcji tworzących wstawiasz je do równania i równanie samo
się rozwiązuje
Co gdy pierwiastki będą wielokrotne , albo równanie niejednorodne
Wreszcie sposobem podanym przez jc nie znajdziesz wzoru na liczby Catalana
Bella
Wzór na liczby Bernoulliego może jakoś byś znalazł ale też wygodniej jest funkcją tworzącą
Funkcja tworząca
A(x)=∑n=0∞anxn
Przy wstawianiu do równania sumujesz od 4
16 cze 18:38
jc: Mariusz, dodam jeszcze wzór na liczbę wielomianów nierozkładalnych
stopnia n o współczynnikach w ciele Z
p, i wiele, wiele innych przykładów.
Może potrafisz pokazać bez funkcji tworzących, że
Ja nie potrafię...
16 cze 19:35