wzór jawny ciągu
Ralph: Znaleźć wzór jawny ciągu (an) spełniającego następujące równanie
rekurencyjne:
a(n+2) = 5a(n+1) − 6an, a0 = 2, a1 = 5;
Czy potrafi ktoś dobrze wyłumaczyc jak sie za to zabrac? prosze...
30 sie 00:10
Ralph: an+2 = 5an+1 − 6an, a0 = 2, a1 = 5; −−−>teraz dobrze przepisane..
30 sie 00:11
asdf: Rownanie jednorodne, wiec bedzie latwo:
an+2 = 5an+1 − 6an, a0 = 2, a1 = 5
rn+2 = 5rn+1 − 6rn
rn+2 − 5rn+1 + 6rn = 0
rn(r2 − 5r + 6) = 0
r2 − 5r + 6 = 0
r1 = 2
r2 = 3
an =α * (2)n + β * (3)n
a0 = α * 1 + β * 1, a0 = 2 ⇒ 2 = α + β
a1 = α * 2 + β * 3, a1 = 5 ⇒ 5 = 2α + 3β
rozwiąż wiec uklad:
2 = α + β
5 = 2α + 3β
i podstaw do wzoru:
an = α * 2n + β * 3n, koniec.
30 sie 00:23
Ralph: pytanie skad jest wzór na a
n (ten pod znalezeienim pierwiastkow)

?
30 sie 00:40
asdf: an = α * (2)n + β * (3)n?
30 sie 00:58
asdf: tak sie rozwiazuje te zadania, gdzies mam wyprowadzenie, ale nie chce mi sie szukac...jezeli to
miales to pewnie wiesz skad. rownie dobrze mozesz to zrobic przez iteracje wstecz, jakos nie
za wiele napisales o tym co miales lub o jaką teorie zachaczyles do tej pory. Do jutra,
dobranoc.
30 sie 00:59
Ralph: dzięki!
30 sie 01:01