Metoda eulera
ten typ świercz: Rózniczka metoda Eulera
x2y''+2xy'−2y=0
Chciałem zrobic to metodą uzmienniania stalych jednak jak układam macierze i chce policzyc
wyznacznik dla C1' to g(x) jest przecież równe zero, czy ktoś jest w stanie podać jakąs
wskazówke?
16 cze 17:59
jc: Bo to jest równanie jednorodne, więc stałe są stałe!
16 cze 18:22
ten typ świercz: to w takim razie nie rozwiązuje go poprzez wyznaczniki?
16 cze 18:28
jc: Sprawdź, że y = x jest rozwiązaniem.
Drugie rozwiązanie spełnia pewne równanie związane z wyznacznikiem.
Rozwiąż to równie. Będziesz miał drugie, niezależne rozwiązanie.
16 cze 18:40
Mariusz:
Równanie Eulera możesz sprowadzić do równania o stałych współczynnikach
zamianą zmiennej x=et
16 cze 18:42
ten typ świercz: mogłbys to rozpisać to ze zmianą x=et ?
16 cze 18:45
jc: Równanie można zapisać równoważnie tak:
x u' + 4 u, gdzie u = (y/x)'.
Znajdujesz u, a potem y.
Ale myślę, że w zadaniu chodziło o wykorzystanie wyznacznika Wrońskiego.
16 cze 18:50
Mariusz:
x=e
t
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| e−t) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t− |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| − |
| )e−2t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| = |
| − |
| |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
Teraz wstawiasz wszystko do równania
16 cze 18:55
ten typ świercz: dzięki
16 cze 18:58
jc: Nic z tego nie rozumiem. Ale może Ci wyjdzie y = C
1 x + C
2/x
2
16 cze 19:04
jc: A tak z wyznacznikiem:
Jeśli
A y'' + B y' + C y = 0
A z'' + B z' + C z = 0
to
A(z''y − y'' z) + B(z' y − y' z) = 0
z''y − y'' z = (z' y − y' z) '
A W' + B W = 0
U nas y=x, x2 W' + 2x W =0, W =1/x2 = xz' − z
z to Twoje drugie rozwiązanie.
16 cze 19:11
Mariusz:
| | d2y | | dy | | dy | |
( |
| − |
| )+2 |
| −2y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | |
λ
2+λ−2=0
(λ+2)(λ−1)=0
Tyle wyjdzie
16 cze 19:16
jc: Mariusz, czyli co?
16 cze 19:17
Mariusz:
jc
To z wyznacznikiem nie skomplikuje się nam gdy będziemy mieli równanie trzeciego
rzędu i tylko jedną całkę szczególną
16 cze 19:18
jc: Czy to pytanie bez znaku zapytania?
16 cze 19:37
Mariusz:
Mnie się wydaje że otrzymamy równanie drugiego rzędu z dwiema zmiennymi zależnymi
i bez możliwości wyrugowania jednej zmiennej równanie się skomplikuje
więc znów jakiś ograniczony sposób proponujesz zwłaszcza że równanie Eulera nie musi być
drugiego rzędu
Ciekaw jestem twojego zdania i dlaczego akurat takie rozwiązanie proponujesz
16 cze 20:06
jc: W pierwszym wpisie bylo coś o wyznaczniku, a równanie jest jednorodne,
więc coś takiego przyszło mi do głowy. Równanie rozwiązałem jednak po swojemu.
Wspomniany wyznacznik to Wrońskian. Słyszałeś o Hoene−Wrońskim?
Dziwna jakaś postać.
16 cze 20:14
Mariusz:
Ja tam wrońskianu używam tylko do niejednorodnych
Do obniżania rzędu jest podstawienie które jest wygodniejsze niż związek całki szczególnej z
wyznacznikiem Wrońskiego
16 cze 20:23