matematykaszkolna.pl
Metoda eulera ten typ świercz: Rózniczka metoda Eulera x2y''+2xy'−2y=0 Chciałem zrobic to metodą uzmienniania stalych jednak jak układam macierze i chce policzyc wyznacznik dla C1' to g(x) jest przecież równe zero, czy ktoś jest w stanie podać jakąs wskazówke?
16 cze 17:59
jc: Bo to jest równanie jednorodne, więc stałe są stałe!
16 cze 18:22
ten typ świercz: to w takim razie nie rozwiązuje go poprzez wyznaczniki?
16 cze 18:28
jc: Sprawdź, że y = x jest rozwiązaniem. Drugie rozwiązanie spełnia pewne równanie związane z wyznacznikiem. Rozwiąż to równie. Będziesz miał drugie, niezależne rozwiązanie.
16 cze 18:40
Mariusz: Równanie Eulera możesz sprowadzić do równania o stałych współczynnikach zamianą zmiennej x=et
16 cze 18:42
ten typ świercz: mogłbys to rozpisać to ze zmianą x=et ?
16 cze 18:45
jc: Równanie można zapisać równoważnie tak: x u' + 4 u, gdzie u = (y/x)'. Znajdujesz u, a potem y. Ale myślę, że w zadaniu chodziło o wykorzystanie wyznacznika Wrońskiego.
16 cze 18:50
Mariusz: x=et
dx 

=et
dt 
dy dydt 

=

dx dtdx 
dy dy 

=

e−t
dx dt 
 dy dy 
x

=

dx dt 
d2y d dy 

=

(

)
dx2 dx dx 
d2y d dy 

=

(

e−t)
dx2 dx dt 
d2y d dy dt 

=

(

e−t)

dx2 dt dt dx 
d2y d dy 

=

(

e−t)e−t
dx2 dt dt 
d2y d2y dy 

=(

e−t

e−t)e−t
dx2 dt2 dt 
d2y d2y dy 

=(

)e−2t
dx2 dt2 dt 
 d2y d2y dy 
x2

=

dx2 dt2 dt 
Teraz wstawiasz wszystko do równania
16 cze 18:55
ten typ świercz: dzięki
16 cze 18:58
jc: Nic z tego nie rozumiem. Ale może Ci wyjdzie y = C1 x + C2/x2 emotka
16 cze 19:04
jc: A tak z wyznacznikiem: Jeśli A y'' + B y' + C y = 0 A z'' + B z' + C z = 0 to A(z''y − y'' z) + B(z' y − y' z) = 0 z''y − y'' z = (z' y − y' z) ' A W' + B W = 0 U nas y=x, x2 W' + 2x W =0, W =1/x2 = xz' − z z to Twoje drugie rozwiązanie.
16 cze 19:11
Mariusz:
 d2y dy dy 
(

)+2

−2y=0
 dt2 dt dt 
d2y dy 

+

−2y=0
dt2 dt 
λ2+λ−2=0 (λ+2)(λ−1)=0 Tyle wyjdzie
16 cze 19:16
jc: Mariusz, czyli co?
16 cze 19:17
Mariusz: jc To z wyznacznikiem nie skomplikuje się nam gdy będziemy mieli równanie trzeciego rzędu i tylko jedną całkę szczególną
16 cze 19:18
jc: Czy to pytanie bez znaku zapytania?
16 cze 19:37
Mariusz: Mnie się wydaje że otrzymamy równanie drugiego rzędu z dwiema zmiennymi zależnymi i bez możliwości wyrugowania jednej zmiennej równanie się skomplikuje więc znów jakiś ograniczony sposób proponujesz zwłaszcza że równanie Eulera nie musi być drugiego rzędu Ciekaw jestem twojego zdania i dlaczego akurat takie rozwiązanie proponujesz
16 cze 20:06
jc: W pierwszym wpisie bylo coś o wyznaczniku, a równanie jest jednorodne, więc coś takiego przyszło mi do głowy. Równanie rozwiązałem jednak po swojemu. Wspomniany wyznacznik to Wrońskian. Słyszałeś o Hoene−Wrońskim? Dziwna jakaś postać.
16 cze 20:14
Mariusz: Ja tam wrońskianu używam tylko do niejednorodnych Do obniżania rzędu jest podstawienie które jest wygodniejsze niż związek całki szczególnej z wyznacznikiem Wrońskiego
16 cze 20:23