Jakie kolejne równanie?
Chorzy głodni zakochani: Środki ramion trapezu połączono odcinkiem o długości 8. Podzielił on trapez na 2 figury o
| | 7 | |
polach mających się do siebie jak |
| . |
| | 9 | |
Oblicz długość podstaw trapezu.
| | 1 | |
mam zapisane |
| * (a+b)=8 |
| | 2 | |
a+b=16
hmm
Janek191:
a + b = 16 ⇒ b = 16 − a
P
1 = 0,5*( 8 + b)*0,5 h = 0,25*(b + 8)*h
P
2 = 0,5*( a + 8)*0,5 h = 0,25*(a +8)*h
więc
| P1 | | b + 8 | | 7 | |
| = |
| = |
| |
| P2 | | a + 8 | | 9 | |
9 b + 72 = 7a + 56
9*(16 − a) − 7 a = 56 − 72
144 − 9 a − 7 a = − 16
16 a = 144 + 16 = 160
a = 10
=====
b = 16 − a = 16 − 10 = 6
===================